Arduino

Thinkeren met Arduino.

Al een lange tijd geleden heb ik een Arduino met een wifi shield gekregen van een goede vriend. Bij het opruimen van mijn bureau laatje kwam dat een poosje geleden weer omhoog. Voor de ontspanning wil ik s’avonds nog wel graag met projecten bezig zijn, motorfiets lukt niet altijd door gebrek aan tijd en omdat ik ook niet te veel herrie in huis wil maken als mijn lieve dochter en vrouw al op 1 oor liggen. Kortom, een hobby oppakken zonder herrie is een goede keuze!

Wat is een Arduino

Een Arduino is een microcontroller die erg populair is onder hobbyisten kunstenaars en techneuten. Een microcontroller is een simpele computer, niet zoals een laptop of smartphone maar meer zoals bijvoorbeeld de afstandsbediening van de tv of sturing van wat duurdere combi magnetron. Deze kleine computer heeft ingangen en uitgangen waar je bijvoorbeeld temperatuur mee kunt meten en een lamp mee aan kunt zetten. Kijk gewoon even dit youtube filmpje en je krijgt een idee.

Shields

De kracht van een arduino is dat het relatief simpel werkt en dat er veel hardware voor te krijgen is. Je kunt op de meeste Arduino’s standaard shields klikken die voor weinig geld in veel verschillende vormen op veel plekken te koop zijn. Denk bijvoorbeeld aan een motor shield waar je stappenmotoren mee kunt laten draaien.

Programmeren

Het programmeren van deze Arduinos doe je met een gratis programa te vinden op arduino.cc en is in de taal C++, althans, er zijn ook niet bestaande functies speciaal voor Arduino, het is dus een afgeleide. Ik kan dat nog helemaal niet en ben daarom allerlei tutorials aan het volgen. Mijn bevindingen deel ik hier.

Wat wil ik er mee doen?

Ik wil eigenlijk op dit moment 3 dingen maken.

Bij een locatie van mijn werk moet een externe signalering gemaakt worden voor een afzuiginstallatie die in een magazijn staat. In de productiehal moet kenbaar gemaakt worden als de machine in storing staat, met een signaal en alarmlichten. Daarnaast wil ik een melding op een lcs geven met de storing.

Een facebook counter voor in de winkel. Ik heb samen met mijn compagnon een online en offline tegelhandel. Ik wil in de winkel een bordje met een led matrix waar je live op ziet hoeveel likes de pagina heeft.

En als laatste de grootste uitdaging, ik wil mijn motorfiets project voorzien van een nieuwe relais schakeling. Eentje die vrijwel alle electra van de motorfiets vervangt (behalve de ontsteking) Denk aan het sturen van de richtingaanwijzer, de remlichten of de claxon. Hiervoor ga ik een bus protocol gebruiken zodat ik een klein aantal kabels moet trekken tussen het stuur en het hart van de motorfiets. Daarnaast kun je allerlei extra’s bedenken zoals alarmlichten, motortemperatuurmeter en rfid kaart contactslot.

Hoe ga ik het aanpakken?

Allereerst; .. rustig aan. Het is hobby, niets moet alles mag, het kost een drol allemaal en komt het nooit af dan geen probleem want het leren is al de helft van de lol. Onder de intro ga ik alle tutorials opschrijven die ik heb gedaan, wat ik gebruik en wat ik er uit haal. Je kunt dit misschien in de toekomst zelf gebruiken voor jouw projecten.

Ga jij ook beginnen met Arduino’s, doe jezelf een lol en koop een setje waar je prototypes mee kunt bouwen. Helemaal als je tutorials gaat volgen. Ik heb pas iets bij Bens Electronics besteld en dat heeft nette prijzen en wordt keurig geleverd. Je zou dit setjes kunnen kopen.

De eerste tutorial die ik gevolgd heb is die op toptechboy.com van Paul McWorther. Je kunt deze op youtube volgen en het geeft een duidelijke uitleg over Arduino’s met de focus op het programmeren. Daarnaast zitten er bij de Arduino software ene hoop voorbeelden die je kunt bekijken. Ik ga ook de tutorials van Programming Electronics Academy volgen.

Weetjes

Ik gebruik deze blog posting als notitie voor alle dingen die ik gaande weg tegen kom.

LED weerstand voor Arduino berekenen.

Als je met een Arduino aan de gang gaat dan is het vaak met LED’s (Light Emiting Diode) Een led kun je niet zomaar aansluiten op een stroombron. Er moet een weerstand over om het amperage niet te groot te maken over de LED. Ook de digitale uitgangen op de Arduino die je meestal gebruikt mogen niet te veel vermogen leveren.

Arduino zegt hier over: maximaal 40 milliampère maar bij voorkeur 20 max. Ook mag het totaal niet boven de 200 milliampère in totaal. (inclusief de VCC, voeding voor shields)

Je kunt het beste een weerstand van 220 ohm gebruiken. De uitleg vind je hier!

Als we het berekenen vanuit de output pin op de Arduino (een afgebrand Led zal me wel, een kapotte Arduino is vervelender) dan is het 5 x 0,02 = 250 ohm. 220 is een standaard weerstand waarde dus we pakken die. (resulteert in 5/220=0,023A dus 23 milliampère)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *