Van Daalderop naar Quooker

Kokend waterkranen zijn een van de fijnste dingen voor in de keuken. Thee voor je meisje maken kost nul moeite, heet water voor de groentes is ook zo gepiept.

Wij kozen in 2010 voor een Daalderop om de simpele reden dat dit de enige fabrikant was met een 3 in 1 kraan*, namelijk 1 kraan voor warm, koud en kokend water. En ook omdat deze iets goedkoper was en de keukenboer aandrong op iets anders dan een Quooker.

* (Nu heeft Quooker het ook.)

kRAAN
Daalderop 3 in 1 kraan

Een Daalderop was geen goede keuze, de slang van is een keer gesprongen en heeft onze vloer verpest. De kraan is ook een keer stuk gegaan en nu na 5,5 jaar gebruiken maakt de boiler kortsluiting. Einde verhaal, goepkoop is duurkoop. De bouw kwaliteit van de Daalderop is matig, helemaal als je een blik werkt in het binnen werk van de concurrent Quooker zie je een wereld van verschil. (zie onder)

Via via kwam ik er achter dat keukenboeren toen graag een Daalderop verkochten omdat ze daar een goede marge op vangen… laat je dus niet zomaar ompraten. De keukenboer zit er vooral voor de eigen portemonnee.

QUOOKER
Quooker pro Vac boiler

De Quooker elektronica is superieur aan die van Daalderop (in die laatste zit amper sturing) en is ontwikkeld in Culemborg door Piak electronic design. Dat zijn erg kundige elektronica ontwerpers en hebben de sturing tot in de oneindigheid getest.

De afwerking van de Quooker componenten is stukken beter en de isolatie ook. Het werkt als een soort thermosfles.

De Daalderop daarentegen heeft een thermo dekentje met plakband om de koperen ketel gerold. Toen ik het open maakte viel het van ellende uit elkaar.

Een Quooker ketel kan gewoon open, dat moet ook want er zit een filter in  wat je kunt en moet vervangen om de zoveel tijd. Mochten er andere componenten stuk gaan dan kun je deze dus vervangen. Fijn, ik heb een hekel aan de huidige weg-gooi economie.

De Daalderop gaat niet open. Ik heb nog geprobeerd het kalk er uit te krijgen maar dat is niet te doen. Als je een Itho Daalderop overweegt aan te schaffen, zet er dan een kalkfilter voor. (of koop na 5 jaar een nieuwe boiler) Tegenwoordig zeggen de winkels die een Daalderop of rebranded Daalderop verkopen dat er verplicht een kalk filter voor moet. Goede zaak, veel minder problemen maar zo’n filter werkt alleen goed als het een dure is met zout, residu filter en spoelsysteem , bij het koken van water zal er altijd kalk neerslaan in de ketel.

Daalderop
Ingewanden van een Daalderop. (en een Rizoma stuur van de Kawasaki)
Vergane Daalderop kokend water boiler

Tegenwoordig is Daalderop samen met Itho en zijn er nieuwe modellen van ook andere merken. Wel weer een dikke pre van Daalderop is dat je de boiler gewoon onder de plint kunt plaatsen zodat het geen ruimte in je keukenkastje inneemt.

Dit is echter ongunstig voor de werking, in een rechtopstaand vat zal het kokende water dat vanuit de bovenkant van het vat komt warmer zijn dan een liggende boiler, immers, het warme water zit boven in de boiler en het koude wordt onder aangevoerd.

Itho Daalderop
Close in Boily van Itho Daalderop

OPROEP!

Graag zou ik van andere merken defecte boilers willen bekijken. De volgende merken zou ik graag willen zien:

 • Franke kokend water kraan
 • Inventum kokend water boiler (Q5, EDR-10, Q10, Modesto Q10)
 • Grohe koken water boiler
 • Selsuiz kokend water boiler
 • Floww Perfect3 touch

Ik vermoed dat een aantal van bovenstaande gerelabelde Itho Daalderop boilers zijn die je ook kunt vervangen voor een Quooker. Als jij jouw defecte boiler aan mij geeft, maak ik voor jou een verloopje zodat je jouw kraan op een Quooker boiler aan kunt sluiten.

De Quooker installatie

Ik heb geen zin om een nieuw Daalderop of Quooker boiler aan te schaffen dus ik heb bij een aardig echtpaar uit Heemstede een pro VAC gekocht. Zelf gingen ze upgraden naar een Daalderop kokend EN heet water boiler. Quooker heeft een soort service programma waar je jaarlijks voor betaald, ze komen dan jouw filter vervangen en onderhoud doen. Blijkbaar doen ze regelmatig acties bij een nieuw model om jouw hele installatie te upgraden. Vandaar het grote aanbod losse boilers op marktplaats.

De kranen van Daalderop zijn soms nog wel heel en aangezien het een groot aandeel is in de totaal prijs kan het handig zijn deze te behouden. Het past natuurlijk niet dus ik ga een verloopje maken.

Nippel-Dallderop
Kokend water aansluiting M10 metrisch fijn schroef koppeling van Daalderop 3in1 kraan
Verloop nippen M12x1,25 buitendraan en M10x1,25 binnendraad om Quooker op daalderop 3in1 kraan aan te
Verloop nippen M12MF buitendraad en M10MF binnendraad om Quooker op daalderop 3in1 kraan aan te sluiten

Bovenstaand nippeltje kun je bij mij bestellen.

Het ziet er naar uit dat ik nog niet helemaal compleet was. De Daalderop werkt op 6 bar en de Quooker op 8 bar… hmm.. Daarom vandaag ook maar even een overdruk ventiel besteld bij vervangingsmarkt.nl Een snel leverende winkel meet een assortiment dat vooral erg praktisch is. Vorige week ook al scharnieren voor de koelkast daar besteld.

quooker_inlaatcombinatie
Quooker overdruk ventiel en anti terugloop

Ik ben er even ingedoken en dit ventiel blijkt erg belangrijk. Het water wordt constant op 110 graden gehouden. Dit kan omdat de druk van het leidingnet het kookpunt verhoogt van het water, als dit water eenmaal opgewarmd is zet het uit en wordt de druk nog wat hoger. Het ventiel regelt de maximale druk af en zorgt er ook voor dat er water kan ontsnappen bij het uitzetten.

Tweede hands Quooker

Omdat Quooker bestaande klanten vaak een aanbieding doet om te upgraden staan er ook veel losse boilers op Marktplaats. Je kunt de boiler ook nieuw kopen voor rond de 600 euro. Let op, je moet niet de elektronische variant hebben, dan moet je namelijk de Quooker inschakelen DMV een contact in de kraan. (2x drukken) En dat zit niet op de Daalderop kraan. Ik kan je in contact brengen met Rob, hij heeft een mooie verzameling 2e hands, refurbished Quookers en kan je goed verder helpen. Je kunt gerust een tweede hands Quooker kopen want het is een deugdelijk product waar alle onderdelen van te repareren zijn en verkrijgbaar zijn. Rob heeft veel ervaring met de Quookers en kan je ook helpen bij een defect.

Update 11 Juni – Quooker werkt!

Ik heb het even erg druk gehad maar de baas heeft flink druk uit geoefend om het allemaal voor de 13e juni af te hebben. Voor de Quooker bestaat er een ophangbeugel, erg handig maart wel 66 Euro… Dat kunnen we zelf ook prima, helemaal als je beschikking hebt over een klein HBM walsje. Gewoon een strip het laatste stukje ombuigen in de bankschroef en met dank aan Pi een paar stukjes staf rond buigen.

Quooker-Beugel
DIY Quooker ophang beugel

Alle spullen uiteindelijk netjes gemonteerd en de Quooker hangt.

Quooker-Opznplek
Quooker op zn plek aan de beugel

Update augustus 2017

We zijn dik een jaar verder! Eigenlijk heb ik niets bijzonders te melden. Alles werkt naar behoren. Voor mn gevoel moet ik eigenlijk eens een keer het filter vervangen. In mijn omgeving zit er vrij veel kalk in het water. (Houten) Op Vervangingsmarkt.nl kun je ze aanschaffen. 

Update september 2017

Omdat er toch best wel wat mensen de ombouw willen doen en ik laatst mijn materiaal uit de draaibank heb laten klappen heb ik 20 van deze nippels laten maken bij een van mijn leveranciers. Je kunt ze bij mij verkrijgen, stuur me een mailtje voor meer informatie.

Verloopnippel M12x1,25 naar M10x1,25 om Daalderop kraan aan te sluiten op Quooker boiler | Lion-e.nl
Verloopnippel M12Metrisch fijn naar M10 Metrisch fijn om Daalderop kraan aan te sluiten op Quooker boiler | Lion-e.nl

Update oktober 2017

Henk heeft mij gemaild en verteld dat ook hij slechte ervaringen had met de Daalderop kraan. Hij had de Quooker Pro3-vaq gekocht en ondervond ook dat deze nog niet helemaal past op de Daalderop kraan. Hieronder zie je de foto met het verloopje gemonteerd.

Daalderop kraan op Quooker boiler van Henk | Lion-e.nl
Daalderop kraan op Quooker boiler van Henk | Lion-e.nl

Update mei 2019

Tim uit Amsterdam heeft ook zijn Daalderop kraan voorzien van een Quooker Pro3 Vaq. Eigenlijk hetzelfde als iedereen, eerste Daalderop boiler stuk binnen de garantie, de tweede er net buiten. Zo is het bij Tim geworden.

Update Mei 2019

Ik had het eerder al over het onderhoud dat je het beste om de 2 a 3 jaar kunt doen. Nou ik heb daar dus 5 jaar mee gewacht. Zie hier het resultaat en lees hier hoe je het oplost.

Update september 2020

De boilers met de slag erop worden steeds schaarser en zijn niet meer nieuw te koop bij Quooker, nu zit er op het vat een aansluiting voor een slang met een wartel male M12MF

Ik heb nu daarom 2 varianten van het verloop beschikbaar.

Links het oude type M10MF female naar M12MF male, Rechts nieuwe type M10MF Female naar M12MF Female

Variant 1 voor oude type met kokend waterslang vast aan boiler M10MF female (Daalderop/Flow) naar M12MF male

Variant 2 nieuw type waar een male aansluiting bovenop het boilertje zit male m12MF naar m10MF

Als je het niet zeker weet, stuur dan een foto mee. Ga je een nieuw los vat aanschaffen neem dan niet de “E” variant. Die opent elektronisch en zal dus geen water geven als je jouw oude Daalderop / Flow open draait. Daar zijn oplossingen voor maar dan moet je even mailen.

Een handleiding voor het gebruik van mijn verloopjes vind je hier!!

Wil jij ook jouw Daalderop ombouwen naar Quooker, stuur dan een mailtje! (niet in de comments please 😉 )

87 thoughts on “Van Daalderop naar Quooker

 1. hallo,

  ik zoek voor mijn quooker een nippel met aan beide zijde de maat om de aansluiting van mijn quooker kraan en boiler aan te sluiten. ik heb namelijk een quooker 3in1 kraan gekocht maar die past niet op mijn bestaande boiler.

  1. Hoi Jeffrey,

   Kan je van beide aansluitingen een foto mailen naar info@lion-e.nl?

   Het is de kunt uit te vogelen wat voor schroefdraad beide zijden hebben. Als je dat weet kan ik je helpen en een verloopje voor je maken.

 2. Leuk artikel, hoe kijk je tegen drinkveiligheid aan? Het kokende water wordt in een ketel opgeslagen en gaat door een siliconen buisje door de kraan. Worden daardoor geen giftige stoffen afgegeven?

  1. Hoi Hermen,

   Misschien een vraag voor https://kokendwaterkranen.com/veelgestelde-vragen-omtrent-quookers/#faq/hoe-zit-het-met-de-veiligheid ?

   Wat ik zelf weet van kunststoffen is dat materialen waar vroeger transparante flessen van worden gemaakt BPA weekmakers kunnen bevatten. Deze stof werd alleen gebruikt bij doorzichtig kunststof. Tegenwoordig gebruikt met de non toxische materialen als Tritan en PP. Dat laatste heeft alleen een wat melk troebele doorschijnendheid. PP wordt meestal voor frisdrank flessen gebruikt.

   Siliconen is een zeer vaste stof dat verwaarloosbare deeltjes afgeeft, en ook nog eens hitte bestendig is.

   Maar waarom zou je je daar zorgen overmaken als de rest van jouw waterleiding systeem als je in een nieuwer huis dan 10 jaar oud woont volledig van kunststof is? Al helemaal niet te spreken van de koperen leidingen die met tin (en dus lood) gesoldeerd zijn.

 3. Hoi ik heb ook een daalderop 3 in 1 kraan die op een quooker aangesloten moet worden zelfde probleem als jou.
  kan je eventueel ook voor mij zo een nippel maken ben daar niet handig in.
  uiteraard betaal ik daarvoor.
  mvg michel

  1. Ik heb er toevallig 2 bijna af (lees, al dik 2 maanden bijna af) Ik ga er zsm mee aan de slag, probleem: ik ben sinds 5 maanden vader en alle cliche’s betreft tijd zijn waar…

   1. gefeliciteerd mooiste wat er is toch vader worden. zou top zijn als ik er 1 kan overnemen van je ik hoor het wel mvg michel

 4. Hallo Matthijs,
  Ook ik zoek een verloopnippel om een Daalderop kokendwaterkraan te gebruiken met een Quooker reservoir.
  Bij Quooker en installatiematerialen leveranciers vind ik nergens een oplossing, dus ik zou er erg graag één van je overnemen.
  Groet,
  Kasper.

 5. Hallo,

  Ik zit met belangstelling dit artikel te lezen en ik zou graag zo’n verloopnippel in bezit krijgen. Hoor graag van je.
  Mvg, Matt

  1. Hoi Matt, ik heb er helaas geen meer liggen maar ik zal kijken of ik er nog een paar kan maken. Ik heb nog wel materiaal. Stuur me even een mailtje.

   1. Hai Matthijs, ook ik zit met grote (welliswaar atechnische) belangstelling dit artikel te lezen. Ik heb namelijk óók net een boily + 3 in1 kraan gekocht en kan nu een een qooker provac 3 kopen. En dan heb ik dus ook zo’n gewéldig inventief nippeltje nodig. Heb jij er misschien nog 1 te koop voor mij? Dat zou heel fijn zijn! Mag ik nog even een atechnische vraag stellen? : Kan de boiler alleen op de koud water kraan aangesloten worden? Dit i.v.m. een (aard) warmte/koudepomp installatie met misschien minder druk? en maar 150 liter 60 graden warm water inhoud, in mijn toekomstige huur ‘nul op de meter’ woning. Ik wil die 150 liter namelijk zoveel mogelijk voor mijn waterbesparende bad gebruiken. Ik hoop dat je mij kunt helpen in ieder geval ontzettend bedankt voor de moeite zover ! Met vriendelijke groet, Jolanda

    1. Hoi Jolanda,ik heb jouw mail ook gezien, ik kom terug op die verloop nippel want ik ga ze binnen kort weer maken. De quooker sluit je gewoon aan op de koud water kraag, dat is geen probleem. De waterdruk daarentegen moet wel voldoende zijn. Wij hebben een drive in woning en omdat we op de eerste verdieping de keuken hebben zal de druk tussen de 2 en 2,5 bar zijn.

     1. Hai Matthijs, allereerst excuses voor de late reactie. En bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Ben nu aan het navragen wat de waterdruk is, boven de 3 bar waarschijnlijk dat is voldoende dan toch? Ik krijg 7 juli de sleutel en wil natuurlijk zo snel mogelijk de keuken met knutselqoocker 😉 plaatsen. Dus ik hoop heel hard, dat je eerdaags tijd en zin hebt om die verloopnippels te maken. Ontzettend bedankt tot zover ! Vriendelijke groet, Jolanda

 6. hallo Matthijs,
  zit net te uw verhaal te lezen nadat ik op zoek ben gegaan naar een verloop nippel die in de installatie winkel niet te koop was.
  Ik heb inmiddels ook een verloopnippel gezien maar weet niet of dit passend is op de quooker, wel op de slang van de kraan.
  Het blijkt geen gewone maat draad te zijn op de quooker of wel??
  Hebt u voor mij ook zo’n verloop nippeltje??
  Die nippels zijn 2x binnendraad van een verschillende diameter , toch???

  1. Hoi Johnny,

   Bij de toepassing zoals omschreven op mijn blog is het een buitendraad van M12MF en een binnendraad van m10MF Beide zijn metrisch fijn.
   Gewone m12 draad heeft altijd een spoed van 1,75 en normale m10 heeft een spoed van 1,5

   Dus het is niet twee keer binnendraad.

 7. Ik ben op Zoek naar een verloopstuk om een Gardena buitenkraan op de quooker fusion aan te sluiten om het zwembad voor de kids te voorzien van warm water (niet kokend uiteraard). Kunt u me daaraan helpen?

 8. Hoi Matthijs,

  Op basis van wat ik op jouw blog heb gelezen heb ik van marktplaats een oudere versie quooker gekocht met een losse daalderop kokendwaterkraan. Ik heb zelf een verloopnippel gemaakt (die goed lijkt te werken). Na aansluiten werkt de kraan op zich goed, maar er komt heel weinig water uit. Alsof de druk de laag is. Heb jij een idee waar dit aan kan liggen?
  Het systeem zit gewoon op een standaard koudwaterleiding dus dat lijkt me niet het probleem. Ik zag wel een keer wat stoom uit de quooker komen. Kan het daaraan liggen? Daarnaast lekt de daalderop kraan oom een beetje, die moet ik nog vervangen.
  Ik ben benieuwd of jij hier wellicht de oplossing voor hebt.

  1. Hoi Robin,

   Wat leuk te horen dat anderen deze combi ook proberen!

   Er zijn een aantal zaken die mis kunnen zijn. Heb je het juiste druk ventiel gebruikt? Er hoort geen stoom uit het overdruk ventiel te komen… Die van Quooker of Daalderop? Je moet die van Quooker hebben, de Daalderop werkt op lagere druk. Het kan ook zijn dat het filter in de quooker verstopt zit. Je kunt het vat open schroeven en daar zit een soort filter cassette in. Hier kun e zo’n ding kopen https://www.vervangingsmarkt.nl/quooker-filter.html Handleiding staat er ook bij.

   Heb je teflon tape bij de aansluiting van de Daalderop slang naar de verloopnippel gebruikt? Soms wil dat er wel eens tussen gaan zitten. Ik heb dit probleem ook wel eens gehad maar dan best wel dom; ik had het toevoerkraantje dat ik tussen mijn water aansluiting naar het boilertje heb zitten maar een kwartslag open staan.

   In de quooker zitten geen kleppen dus dat kan het niet zien.

 9. Hallo Matthijs,
  twee jaar geleden heb ik een quookerboilervat over kunnen nemen en wat later een daalderop 3-1 kraan met het idee deze op elkaar aan te kunnen sluiten. Je begrijpt het al….. past idd op geen enkele manier. Ik heb diverse speciaalzaken afgelopen op zoek naar een verloopnippel echter zonder gewenst resultaat. Daarna heb ik hem in de hoek gezet met het idee dit los ik nog wel een keertje op. Bij een nieuwe speurtocht mbv Google kwam ik op jou site terecht; exact wat ik zoek. Wat een fraaie beschrijving, en mooi stukje vakwerk. Ik lees dat je er onlangs nog een paar hebt gemaakt is er misschien nog een exemplaar van dit verloopstuk beschikbaar , ik houd me graag aanbevolen.
  Met groet Patrick

 10. Hoi Matthijs

  Heb een daalderop boily 3 in 1
  Hij geeft kortsluiting na 2 1/2 jaar dus geen garantie meer het is al mijn 2e de eerste werd vervangen onder garantie hij lekte water
  Ben er dus niet zo blij mee
  Kan je mij een advies geven ?
  Ik zit te denken om een aparte boiler te nemen en een kokend water boiler
  Als er dan 1 stuk gaat heb ik niet gelijk 2 dingen die stuk zijn
  De boiler zou ik in de kelder kunnen zetten
  Graag je reactie
  Gr René

  1. Hoi Rene,

   Kun je doen. Je zou op marktplaats een Quooker pro3 kunnen zoeken en een losse heet water boiler kunnen kopen. Veel beter is gewoon de Quooker Combi te kopen. Ze gaan niet snel stuk en als dat wel gebeurt kun je alle losse onderdeeltjes vervangen. De boiler gaat dan niet in de kelder maar in het keukenkastje.

 11. Hallo Matthijs,

  Heel graag zou ik ook in het bezit komen van zo’n verloop nippel van Quooker naar Daalderop kraan.
  Kun jij mij een leveren?

  Bij voorbaat dank,

  Henk Otten

 12. Goedemiddag Matthijs,

  Graag zou ik ook zo’n verloopnippel van jou willen.
  Ik heb ook een Itho daalderop kraan met M10MF en een quooker.

  Groeten Henk-Jan Visser

 13. Van mijn quookerkraan is de aansluitnippel afgebroken. Ik heb slangetje dat uit de kraan komt afgeknipt en verbonden met een 6 mm slangpilaar naar 1/4.
  Zou je misschien ook een verloopnippel kunnen maken van quooker naar 1/4 of 3/8???

  Laat maar weten wat je ervoor wilt hebben.

  1. Hoi Ronald, sorry voor de late reply.

   Ik kan dat op zich best maken maar ik weet niet of een slang pilaar zo’n goed idee is. Die omvlochten slangen bestaan uit een sterke maar lekke mantel van rvs en een rubberen binnen slang. Er komt echter 8 bar op te staan dus ik ben bang dat een slangpilaar niet heel lang zal werken.

   Wil je de m12x 1,25 naar 1/4 buitendraad? Dan moet ik eerst even kijken of ik daar een snijmoer voor heb…

 14. Hallo Matthijs,

  is het nog mogelijk om zo’n verloopnippel bij jou te bestellen?
  Ik heb de kraan van daalderop en via marktplaats een quooker gekocht.
  Hoop zo dat het nog mogelijk is, want nergens kan ik wat vinden en als het niet kan, dan moet ik nog maar eens zien wat ik doe.

  Hoop dat het mgoelijk is.
  met vriendelijke groet,
  Tim

 15. Hallo Matthijs,
  Ik heb mijn daalderop lek na 3 jaar deze wil ik vervangen door een quooker .
  Tussen de daalderop en de kraan zit een mengventiel van selzuis voor het verkrijgen van warm water omdat er bij mij alleen maar koud water in de keuken is.
  nu is mijn vraag kan ik op de plek van de daalderop gewoon een quooker zetten en hem aansluiten op het meng vetniel, of gaat dat niet werken met een quooker?
  gr Don

 16. Hallo Matthijs,
  ik heb een daalderop die is gaan lekken en ik zou nu graag een quooker willen maar de kraan van daalderop willen behouden. Nu heb ik alleen een koudwater toevoer naar de keuken dus ik heb nu tussen de daalderop en de kraan een selsuiz mengventiel voor warm water. Kan ik op de zelfde plek nu een quooker zetten en krijg ik dan na het aansluiten warm koud en hot water?
  als dit nu wel zo kan ben ik dan ook z’n nippel van jou nodig?

 17. Woow wat ben ik blij met deze site. ik zit met het zelfde probleem. daaldrop kraan / quooker boiler.
  en overal naar gekeken zodat ze een koppeling voor mij hebben.
  nu hoop ik? dat u mij wel helpen kan. zodat ik ze samen kan koppelen.

  mijn idee is ook. dat een quooker kraan niet toe laat om te mengen met koud water zonder gebruik maken van de cv warm water. dat doet daaldrop dan weer wel. ik zou dan ook warm water kunnen hebben zonder de cv aan te spreken. (bij mij zit die tien meter van de kraan) en juist bij even warm water. koelt ( ongebruikt warm water) in de koperen leidingen heel snel af. zonden van het gas.
  ik hoop dat u mij helpen kan aan die koppeling vriendelijk groet Kees

  1. Hoi Kees,

   Ik heb nog wel een verloopje voor je. Stuur even een mailtje. Ik begrijp ook niet helemaal wat je bedoelt. Zou je er wat fotos bij kunnen doen ennhet type quooker boiler bij kunnen vermelden?

 18. Weet jij toevallig of je de Pro3Vaq boiler ook op een Quooker mengventiel kunt aansluiten en zo het kokende water ook kunt gebruiken om je warmwater mee te voorzien? Op die manier kun je de warmwatervoorziening vanuit de ketel helemaal elimineren..

  Installatie zou dan zoiets zijn:

  Koud water aansluiting van uit de muur op de kraan en in je Quooker Pro3Vaq, vanuit de boiler naar het mengventiel voor warm water en direct naar de kraan voor kokend water..

  Groetjes Jasper

  1. Hoi Jasper,

   In theorie zou zo iets moeten gaan hoewel 3 liter erg weinig is voor warm water. Bij mij werkt het maar een paar minuutjes. (als ik het handmatig doe door de kraag van koud en kokend water tegelijk open te zetten) Ik weet echter niet of je met jouw aansluitingen uitkomt. Er staat me iets bij dat een combi een extra slang uit de ketel heeft komen voor het mengventiel.

   Zelf heb ik nog nooit een combi in mijn handen gehad, er zijn wel veel mensen die er 1 gekocht hebben en met mijn verloop op een Daalderop kraan hebben aangesloten. Duik even in de handleidingen die je kunt googlen en de schema’s op de verschillende onderdelen sites. Ben benieuwd wat je vindt.

 19. Hallo Martijn,
  Ik ben op zoek naar ook zo’n nippeltje, van een oude Daaldrop kraan naar een Franke 5 liter ( 100 graden) plintboiler. Volgens mij zelfde als de quoocker. Kun jij die ook leveren, hoor graag van je
  Henk

  1. Hoi Henk,

   Ik ken geen Martijn maar zelf heb ik dit blog gemaakt en daar op schrijf ik over verloopjes van een Daalderop kraan naar een Quooker boiler.

   Wat zijn de afmetingen van de aansluiting op de Franke boiler? Die heb ik nog nooit in mijn handen gehad.

   Groeten,

   Matthijs

   Ps je kunt het beste even mailen op info@lion-e.nl

 20. Hoi Matthijs,

  Een gerelateerde vraag: ik heb ook de itho-daalderop boily met 3-in-1 kraan en nu is de veer van de linker heetwater knop gesprongen of eraf. Hij geeft in ieder geval geen weerstand meer en draait niet automatisch terug als je er aan draait.

  Enig idee hoe je de kraan openmaakt?

  Interessevraag: kan het ook andersom: een Quooker kraan (die licht geeft) aansluiten op de Boily plintboiler?

  Gr

  Frans

  1. Hoi Frans,

   Ik heb dat probleem ook en ik ben bang dat je er niets aan kunt doen. Bij mij is de veer gebroken en dat is er niet een die je snel zult vinden.

   Je kunt het op een lompe manier openmaken zoals ik heb gedaan (spijt) en dat is door het beveiligings knopje omhoog te duwen. Er zit een schroef achter.

   Dat is waarschijnlijk niet de manier, je moet denk ik de andere kant eerst loshalen en ervoor zorgen dat je het hele binnenwerk richting de kokend water kraan schuift, vervolgens kun je dan de beveiligingsknop omhoog schuiven zonder slopen en dan het schroefje bereiken.

   Zelf zou ik met de kennis van nu niet eens de moeite nemen om te investeren in een Boily plintboiler. Het is niet de vraag of hij stuk gaat maar eerder wanneer… Het zou gerust wel kunnen maar je kunt veel beter het hele zwikkie vervangen voor een nette 2e hands Quooker set.

   1. Hoi Matthijs,

    Heel erg bedankt voor dit antwoord met fotos! Hij doet het nog, maar is niet meer beveiligd. Dus de kraan blijft lopen als je aan de knop draait. Niet veilig.

    Maar ik denk toch dat ik het even nog zo laat. Tzt kan ik hem altijd nog losdraaien zoals je zegt.

    Ik zit al aan mijn derde boiler. De eerste heeft het nooit gedaan en werd na 0,5 jaar vervangen. De tweede heeft het 5 jaar gedaan. Daarna heb ik via via een goedkope, nieuwe Boily kunnen regelen, maar die zit er ondertussen alweer 2 jaar in.

    Wat ik eigenlijk van plan was is om eerst los de kraan de vervangen door een Quooker, zolang de Boily het nog doet. Vandaar de vraag. Vervolgens over drie jaar, als die toch weer stuk gaat, de boiler door een vertikale Quooker boiler te vervangen.

    Ik vind het echt een groot nadeel dat dan 1/3 van het keukenkastje vol staat, maar zie – na jouw verhaal gelezen te hebben – ook de voordelen; hij is veel efficienter.

    Op het werk hebben we een Quooker en die geeft direct 110 graden spuitend uit de kraan. Dat komt natuurlijk door de verikale opstelling. Bij de Itho kraan duurt dat altijd 3 seconden…

    1. Aha, ik snap jouw redenatie. In theorie zou het wel kunnen maar dan heb je een verloop met m10MF buitendraad nodig en m12MF binnendraad… lastig. Ik kan wel binnendraad m12MF snijden maar buitendraad m10MF alleen snijden op de draaibank, daar heb ik een snijraam voor. Als je tzt er aan toe bent wil ik je gerust wel helpen.

     Liggend is leuk maar kokend water gaat omhoog. Daarom staat de Quooker ook rechtop en is deze veel efficiënter. Bij een liggende boiler is het erg ongunstig omdat je dan niet echt circulatie krijgt. Daarnaast kun je alles los in een Quooker vervangen, vergeet dat maar met Boily’s.

     De nieuwe Quookers hebben in plaats van een traditionele keramische afsluit kraan een elektronische klep op de boiler zitten en daarna een open verbinding met de kraan en de buitenwereld. Dat heeft 2 voordelen. Als je de kraan uitzet stoomt het water in de leiding er uit, als je dan weer nieuw water dmv de “nep” draaikraan ingeschakeld via de elektrische klep dan heb je meteen kokend water. Ander voordeel is dat een elektrische klep op de boiler langer mee gaat en als deze toch stuk gaat veel goedkoper en makkelijker te vervangen.

     Bij de Itho moet je eerst jouw leiding leeg spoelen die vol staat met koud water.

     1. Hoi Matthijs,

      Nogmaals bedankt voor de hulp en het uitgebreide antwoord. Erg informatief. Dat zijn dingen die je bijna niet kunt googlen en echt moet horen van iemand die er ervaring mee heeft.

      Tot over drie jaar… 🙂

     2. Hoi Matthijs,

      Het heeft even geduurd, maar van de week heb ik het veertje los besteld via je tweede link en hij is binnengekomen. Nu loop ik tegen hetzelfde probleem aan als jij: hoe kom je goed bij het schroefje van de kokendwaterknop. De rechterknop gaat er makkelijk met een imbus af, maar dan kom ik niet verder. Het binnenwerk lijkt er van die kan inderdaad ingeschroeft, maar hoe krijg je daar beweging in? De bovenkant van de kraan kan ook los, maar daar zit een slang vast vanuit het binnenwerk naar de mond van de kraan. Dat lijkt dus ook niet los te kunnen.

      Waarom had je spijt van het losmaken: is er iets afgebroken of leidde dit tot beschadiging van het chroom? Ik krijg sterk de inderdruk dat je toch de kokendwaterknop eraf moet halen zoals jij hebt gedaan.

      Hoe heb je dat gedaan?

      Haakt het beveiligingsklepje achter de kraan?

      Alweer bedankt voor het lezen!

 21. Hallo,
  Een vraag; ik heb gisteren een 2e hands Quooker combi 3.2 gekocht en er 1 kg kalk uitgehaald!
  Bij het openmaken is het zwarte isolatieschuim wat tussen de slangen zit kapot gegaan, tevens moet er ook een nieuwe ontharder in, weet jij misschien waar je deze artikelen voor een schappelijke prijs kan aanschaffen ? Tevens is het grijze gedeelte (2 imbus schroeven ) gebroken waardoor ik de rode kap niet meer goed kan sluiten. Weet jij of dit kwaad kan bij het functioneren van de Quooker? Ik gebruik de Quooker alleen voor het hete water met een aparte kraan van Quooker zelf, dat kan toch met de combi 3.2 of kan ik er ook een Quooker combi kraan opzetten zoals het nieuwe systeem. Hoor graag van u. Alvast bedankt voor de antwoorden !!

  1. Je kunt het beste even Quooker bellen. Probeer wel door de eerste lijns klantenservice heen te komen want die sturen vaak verkeerde dingen op. Ze hebben van alle Quookers, zelfs de eerste prototypes onderdelen liggen en ze helpen graag!

 22. Goedemorgen, Wij zijn in het bezit van een Daalderop Close-In Boily. Er was een slangetje lek gegaan, het slangetje voor kokend water. Nieuwe gemonteerd de kraan bij het overdruk ventiel weer open en de boiler weer aangezet. Hij werd kokend heet en maakte geluiden omdat hij te heet werd. Stroom eraf en af laten koelen en uit elkaar gehaald (zelfs het kunststof was gescheurd en vervormd. Apparaat uit elkaar gehaald en er zat veel kalk in niet hard maar het leek wel wit zand. Nu heb ik de boel schoongemaakt en ontkalkt maar zou nu ook de kraan willen nakijken maar ik kan echter geen bouwtekening vinden van de 3 in een kraan. Volgens mij is het een Franke kraan. Misschien is er iemand zo’n tekening heeft en die naar mij willen mailen. Alvast vriendelijk dank.

 23. Dag Matthijs

  Met veel plezier al het bovenstaande gelezen maar niemand vraagt wat mij een logische combinatie lijkt qua besparing;
  Kan ik een gebruikte Quooker Combi kopen en een single tap (alleen kokend water) en het mengventiel voor warm water (en koud) op een normale ouderwetse kraan aansluiten?

  Ik heb geen warm water leiding meer in de keuken namelijk. En deze oplossing met twee kranen scheelt zo 500 euro aanschaf.

  1. Hoi Koerselman,

   Dat doet de Quooker combi toch al standaard? Je kunt deze kraan zo gebruiken als deze bedoeld is.

 24. Beste Matthijs,

  Heb je misschien nog een verloopnippel liggen?
  Ik heb een Franke kraan waarvan de boiler defect is. Gaat dat passen?
  Heb je ook een mail gestuurd.

  Hopelijk kun je me helpen.
  Bijvoorbaat dank!

  Martijn

 25. Hallo Matthijs, geweldig artikel en met veel plezier gelezen. Helaas zit ik met hetzelfde probleem, defecte daalderop boiler. De 3 in 1 kraan is bijna nog een nieuw exemplaar en daarom ook de quooker pro3vaq via MP gekocht. Nu is de vraag kan ik de verloopnippel nog bij jou bestellen?

 26. Hoi Matthijs,

  Nou ja, het bekende probleem. De Daalderop is overleden (sluiting) en in mijn onwetendheid, een Quooker gekocht, maar dat past niet.

  Graag wil ik een verloopnipple bij jou bestellen.

  Mijn e-mailadres heb je nu en ben benieuwd naar jouw reactie.

 27. Hoi Matthijs, Geweldig blog dit! Ik heb na 2 boily’s en 1 Floww kombiboiler (met verplicht filter), helemaal genoeg van die daalderop kwaliteit. Alles is wel tijdens de garantie vervangen, dus winst zullen ze wel niet hebben gemaakt. Ik heb op marktplaats een nieuwe Quooker Pro3Vac voor 250,- kunnen kopen, dus die ga ik nu op het mengventiel van de Floww aansluiten. Ik was opzoek naar de schroefdraadmaat van de kokendwateraansluiting van de quooker en die heb ik nu gevonden! Ik heb wel een uitvoering die volgens mij met een snoertje aan de kraan moet worden aangesloten, maar dat is vast wel op de een of andere manier te overbruggen, bij gebrek aan een quooker-kraan. Bedankt voor alle info op dit blog en ik hou je op de hoogte! Groeten, John Leurs.

 28. Beste Lion-E,

  Ik heb u gisteren een mail gestuurd omdat ik ook graag een nippel zou willen bestellen.
  Hoor graag van je!

  Met vriendelijke groet,

  Erik Ettema

 29. Hoi Matthijs, dit lijkt een “on going ” topic. Ik zit met een ander aansluitprobleem. Sinds Fanke de M-box geïntroduceerd heeft is het bijna onmogelijk om gebruik te maken van een mengventiel met 3/8″ aansluitingen wanneer je alleen over koud wateraanvoer beschikt. De overgang van de “Franke wartels” naar de 3/8 aansluiting is in de reguliere handel niet te vinden. Is jou hier wat over bekend? Groet, Rob

  https://www.frankewebshop.nl/nl/flexibele-slangenset10-liter-boiler-naar-m-box.html

 30. Beste,

  ik heb u gisteren een mail gestuurd. Ik ben namelijk geïnteresseerd in een nippel zodat ik mijn Daalderop kan ombouwen naar een Quooker. Ik hoor graag van je!

  Groeten Erik Ettema

 31. Hallo Matthijs, ik heb heb een Franke set met dezelfde ellende. De boiler lekt, het is precies dezelfde als je itho daalderop maar dan met een andere sticker. Is het mogelijk om een PRO3-VAQ te gebruiken op deze kraan? Deze moet je activeren denk ik door middel van de schakelaar in de originele quooker kraan? De oudere modellen zijn nieuw niet meer te vinden. (of ik zoek niet goed)

 32. Hallo Matthijs

  Bedankt voor je website dit geeft een boel nuttige info.

  Het lijkt wel een deja vue. De boiler aanvoerslang (aansluiting boiler) krijgt een klein lek waardoor de isolatie wegspoelt en de omkasting smelt.
  Zoals jij ook hebt vastgesteld is dit niet te herstellen omdat de isolatie geheel uiteen valt.

  Ik heb een vervangende Quooker boiler gekocht maar deze past natuurlijk niet op de bestaande 3 in1 kraan.
  De in jouw website aangeprezen verloop is niet voorhanden en vandaar de vraag aan jou of je deze nog beschikbaar hebt.
  En hoewel je website al wat jaren bestaat, hoe ik zo’n exemplaar kan verkrijgen.

  Bvd &
  met vriendelijke groet

  Marc Jannink

 33. Hallo Matthijs,

  Doordat ik ook problemen had met mijn Franke boiler ben ik op internet gaan het zoeken en kwam bij jou verhaal. En inderdaad wat je schrijft klopt helemaal. Dus heb ik vandaag een gebruikte Quooker opgehaald om die op de Franke kraan aan te sluiten. En nu is mijn vraag, heb je nog zo’n verloopnippel? Zo ja zou ik die kunnen bestellen?
  Ik graag wat de kosten zijn.
  al vast vriendelijk bedankt.

  met vr

 34. Goedendag,

  Zoals in de eerste comment van 23 juni 2016. Ben ik op zoek naar een nippel voor tussen de kraan en boiler van Quooker. Beide kanten hebben een female aansluiting die niet op elkaar passen.

  Is dit net als je koppeling van Daalderop naar Quooker te maken?

  Ik hoor het graag.

 35. Hi Matthijs,

  Ik kan je denk ik evenals meerdere bevestigen dat al die plintboilers van franke daalderop hetzelfde zijn,
  Ik heb er nu een uitelkaar liggen die voor de zoveelste keer stuk is, thermische beveiliging is stuk (220 komt wel op als je de resetknop ingedrukt houdt)

  Mocht je fotos willen hoor ik het graag, ik ga voor een Quooker, bedankt voor je fijne technische benadering, en je tekeningetje wellicht draai Of koop ik een Verloopje als het geen nieuwe wordt.

  Veel rijplezier en dank voor je heldere paginas!!!

  groet Chris

  1. Hoi Chris, mocht je er nog een nodig hebben, ik heb weer nieuwe voorraad. Ik ben ook nieuwsgierig naar jouw creatie mocht je achter de draaibank gekropen zijn.

 36. Hallo Matthijs

  Kan ik momenteel ook nog over schakelen naar een andere boiler dan een Daalderop?
  Wij hebben in onze keuken alleen een koudwateraansluiting, en hebben nu een kokend watersysteem van Daalderop met bijhorende kokend waterkraan. Wij zijn aan ons zesde jaar toe en zouden nu de derde boiler moeten installeren! (telkens verwarmingselement in kortsluiting) Bij Daalderop verstoppen ze zich steeds achter standaard mails en garantieregels.
  Mijn vraag is kan ik nog een boiler kopen zonder die E-aansluiting (vanwege geen Quookerkraan)?
  Indien ja, waar, wat is de kostprijs en zijn er aan het huidige systeem verbouwingen nodig?
  Mvg
  Manu

  1. Hallo Manu,

   Je kunt het beste een Quooker Combi of Combi+ via marktplaats op de kop tikken. De Quookers zijn goede producten en alles kun je vervangen, ook het warmte element dat er in zit. Waarschijnlijk heb je nu een 3in1 kraan van Daalderop, het beste werkt een wat ouder Combi omdat deze nog geen elektrische afsluiter heeft. Je kunt ook een nieuwe Combi kopen maar dan moet je een kleine aanpassing doen aan de boiler namelijk het elektrisch waterventiel onklaar maken. Bij het nieuwe type heb ik ook geen nippel maar die kan ik eventueel wel voor je maken. Èr staan er een aantal op marktplaats. https://www.marktplaats.nl/q/quooker+combi/f/zo-goed-als-nieuw/31/#f:32| EEn Cobi geeft onbeperkt warm water, een combi+ alleen 15 liter en is eigenlijk bedoeld om het stukje koud in je warmwaterleiding op te warmen tot het warm wordt.

 37. Hoi Matthijs.
  Per toeval kwam ik op je site terecht ivm een kokendwater boiler probleem waar ik onlangs mee kamp. Ik heb geen Daalderop of Cooker, maar een Bruynzeel (Inventum) boiler/kraan. Nu is er onlangs een lek ontstaan in de aansluiting van de flexibele waterleiding die naar de boiler gaat. Ik dacht wel even een nieuwe te kopen, maar het blijkt een “exotische” aansluiting te zijn. Nu zag ik dat jij verloopnippels kan maken en ik vroeg mij af of je er één voor mij op maat kan maken. (nooit gevraagd is altijd mis) (tegen betaling natuurlijk)
  Het betreft een aansluiting met een buitendraad van 3/8 inch en een gladde binnenmaat van 13mm. Ik hoor graag of je geïnteresseerd bent. Je zou mij en mijn vrouw enorm blij maken, anders moeten we een geheel nieuwe kokend water installatie aan gaan schaffen.
  Als je geïnteresseerd bent zal ik je een tekening toesturen met de exacte maten. mvg Marcel

 38. Hoi Matthijs,

  Per toeval kwam ik op deze site terecht.

  We hebben sinds dit weekend een Pro 3 van Quooker. Ik wist dat de installatie krap zou zijn, maar het is te krap voor de kokend water slang om de bocht te maken.

  Nu dacht ik even met een simpel knietje het probleem op te lossen. Maar dat schijnt nogal lastig te zijn ivm afwijkende schroefdraad. Heb jij dat wel is bij de hand gehad?

  Mvg,

  Marco

  1. Hoi Marco, helaas bestaat zo’n knietje niet. Je kunt het dus nergens halen. In theorie kan alles gemaakt worden, ik werk zelf in een metaal bedrijf waar we dat prima kunnen. Dan krijg je echter wel het kosten baten verhaal, een uurtje tekenen, nadenken en contact, een uurtje om het enkelstuks product te maken, nog wat marge en je zit zo op een paar honderd euro.

   Ik denk dat het het makkelijkst is om de ruimte waar de Quooker staat aan te passen.

 39. Hallo Matthijs,

  Hier ook slechte ervaringen met de Itho plintboiler. Inmiddels aan de 3e of 4e toe en dus op zoek naar een beter alternatief. Franke wordt genoemd, maar ik vermoed dat dit dezelfde technologie met een andere naam is. Heb jij daar info over?
  Verder gekeken naar Quooker (Combi+) en wilde deze dan onder de vloer (in de kelder onder de keuken) plaatsen. Installateur geeft echter aan dat dat niet kan ivm de beperkte lengte van de slangen. Klinkt jou dit geloofwaardig in de oren en zie je beperkingen om de Quooker onder de vloer te plaatsen?

  Dank, Jorden

  1. Hoi Jorden,

   Als er geen Quooker op staat, dan lekker laten staan. Anders wordt je automatisch bezitter van 1 van mijn verloopjes als aan jouw 5e Daalderop kloon toe bent.

   Een Quooker met een hele lange slang is niet echt handig. Er is wel een verlengset, maar de moderne Quookers werken met een solenoid ventiel in de boiler zelf, het idee is dat dit minder kwetsbaar is dan een gewone kraan en bijkomend voordeel is dat de leiding leeg stoomt nadat je deze elektrisch afsluit, je hoeft dan bij een volgende keer kokend water tappen niet te wachten tot het koude water uit de leiding weg is. Ik betwfijfel of dat met een extra lange set nog werkt. Heb je een oude boiler waar de afsluiter nog in de kraan zit dan zal je weer heel lang moeten wachten tot het kokende water eindelijk uit de kraan komt.

   Daarnaast moet je wel af en toe bij jouw Quooker kunnen komen om het filter te vervangen.

   Ik denk dat de beste tip is: niet eigenwijs zijn, ruimte maken in het keukenkastje en daar de Quooker neerzetten, zoals Quooker het bedoeld had. 😉 Het ongemak van een iets voller keukenkastje weegt op geen enkele manier op tegen het gemak van een Quooker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *