Van Daalderop naar Quooker

Kokend waterkranen zijn een van de fijnste dingen voor in de keuken. Thee voor je meisje maken kost nul moeite, heet water voor de groentes is ook zo gepiept.

Wij kozen 6 jaar geleden voor een Daalderop om de simpele reden dat dit de enige fabrikant was met een 3 in 1 kraan*, namelijk 1 kraan voor warm, koud en kokend water. En ook omdat deze iets goedkoper was.

* (Nu heeft Quooker het ook.)

kRAAN
Daalderop 3 in 1 kraan

Een Daalderop was geen goede keuze, de slang van is een keer gesprongen en heeft onze vloer verpest. De kraan is ook een keer stuk gegaan en nu na 5,5 jaar gebruiken maakt de boiler kortsluiting. Einde verhaal, goepkoop is duurkoop. De bouw kwaliteit van de Daalderop is matig, helemaal als je een blik werkt in het binnen werk van de concurrent Quooker zie je een wereld van verschil. (zie onder)

QUOOKER
Quooker pro Vac boiler

De Quooker elektronica is superieur aan die van Daalderop (in die laatste zit amper sturing) en is ontwikkeld in Culemborg door Piak electronic design. Dat zijn erg kundige elektronica ontwerpers en hebben de sturing tot in de oneindigheid getest.

De afwerking van de Quooker componenten is stukken beter en de isolatie ook. Het werkt als een soort thermosfles.

De Daalderop daarentegen heeft een thermo dekentje met plakband om de koperen ketel gerold. Toen ik het open maakte viel het van ellende uit elkaar.

Een Quooker ketel kan gewoon open, dat moet ook want er zit een filter in  wat je kunt en moet vervangen om de zoveel tijd. Mochten er andere componenten stuk gaan dan kun je deze dus vervangen. Fijn, ik heb een hekel aan de huidige weg-gooi economie.

De Daalderop gaat niet open. Ik heb nog geprobeerd het kalk er uit te krijgen maar dat is niet te doen. Als je een Itho Daalderop overweegt aan te schaffen, zet er dan een kalkfilter voor. (of koop na 5 jaar een nieuwe boiler) Tegenwoordig zeggen de winkels die een Daalderop of rebranded Daalderop verkopen dat er verplicht een kalk filter voor moet. Goede zaak, veel minder problemen maar zo’n filter werkt alleen goed als het een dure is met zout, residu filter en spoelsysteem , bij het koken van water zal er altijd kalk neerslaan in de ketel.

Daalderop
Ingewanden van een Daalderop. (en een Rizoma stuur van de Kawasaki)
Vergane Daalderop kokend water boiler

Tegenwoordig is Daalderop samen met Itho en zijn er nieuwe modellen van ook andere merken. Wel weer een dikke pre van Daalderop is dat je de boiler gewoon onder de plint kunt plaatsen zodat het geen ruimte in je keukenkastje inneemt.

Itho Daalderop
Close in Boily van Itho Daalderop

OPROEP!

Graag zou ik van andere merken defecte boilers willen bekijken. De volgende merken zou ik graag willen zien:

 • Franke kokend water kraan
 • Inventum kokend water boiler (Q5, EDR-10, Q10, Modesto Q10)
 • Grohe koken water boiler
 • Selsuiz kokend water boiler
 • Floww Perfect3 touch

Ik vermoed dat een aantal van bovenstaande gerelabelde Itho Daalderop boilers zijn die je ook kunt vervangen voor een Quooker. Als jij jouw defecte boiler aan mij geeft, maak ik voor jou een verloopje zodat je jouw kraan op een Quooker boiler aan kunt sluiten.

De Quooker installatie

Ik heb geen zin om een nieuw Daalderop of Quooker boiler aan te schaffen dus ik heb bij een aardig echtpaar uit Heemstede een pro VAC gekocht. Zelf gingen ze upgraden naar een Daalderop kokend EN heet water boiler. Quooker heeft een soort service programma waar je jaarlijks voor betaald, ze komen dan jouw filter vervangen en onderhoud doen. Blijkbaar doen ze regelmatig acties bij een nieuw model om jouw hele installatie te upgraden. Vandaar het grote aanbod losse boilers op marktplaats.

De kranen van Daalderop zijn soms nog wel heel en aangezien het een groot aandeel is in de totaal prijs kan het handig zijn deze te behouden. Het past natuurlijk niet dus ik ga een verloopje maken.

Nippel-Dallderop
Kokend water aansluiting M10x1,25 schroef koppeling van Daalderop 3in1 kraan
Verloop nippen M12x1,25 buitendraan en M10x1,25 binnendraad om Quooker op daalderop 3in1 kraan aan te
Verloop nippen M12x1,25 buitendraan en M10x1,25 binnendraad om Quooker op daalderop 3in1 kraan aan te sluiten

Bovenstaand nippeltje kan ik ook wel voor anderen maken. Zelf doen? Dat kan ook, hier onder de tekening. Het mooste is 6 kant messing materiaal met 12 of 13mm doorsnede maar gewoon rond 12 moet ook wel lukken.

verloopnippel

Het ziet er naar uit dat ik nog niet helemaal compleet was. De Daalderop werkt op 6 bar en de Quooker op 8 bar… hmm.. Daarom vandaag ook maar even een overdruk ventiel besteld bij vervangingsmarkt.nl Een snel leverende winkel meet een assortiment dat vooral erg praktisch is. Vorige week ook al scharnieren voor de koelkast daar besteld.

quooker_inlaatcombinatie
Quooker overdruk ventiel en anti terugloop

Ik ben er even ingedoken en dit ventiel blijkt erg belangrijk. Het water wordt constant op 110 graden gehouden. Dit kan omdat de druk van het leidingnet het kookpunt verhoogt van het water, als dit water eenmaal opgewarmd is zet het uit en wordt de druk nog wat hoger. Het ventiel regelt de maximale druk af en zorgt er ook voor dat er water kan ontsnappen bij het uitzetten.

Omdat Quooker bestaande klanten vaak een aanbieding doet om te upgraden staan er ook veel losse boilers op Marktplaats. Je kunt de boiler ook nieuw kopen voor rond de 600 euro. Let op, je moet niet de elektronische variant hebben, dan moet je namelijk de Quooker inschakelen DMV een contact in de kraan. (2x drukken) En dat zit niet op de Daalderop kraan.

Update 11 Juni – Quooker werkt!

Ik heb het even erg druk gehad maar de baas heeft flink druk uit geoefend om het allemaal voor de 13e juni af te hebben. Voor de Quooker bestaat er een ophangbeugel, erg handig maart wel 66 Euro… Dat kunnen we zelf ook prima, helemaal als je beschikking hebt over een klein HBM walsje. Gewoon een strip het laatste stukje ombuigen in de bankschroef en met dank aan Pi een paar stukjes staf rond buigen.

Quooker-Beugel
DIY Quooker ophang beugel

Alle spullen uiteindelijk netjes gemonteerd en de Quooker hangt.

Quooker-Opznplek
Quooker op zn plek aan de beugel

Update augustus 2017

We zijn dik een jaar verder! Eigenlijk heb ik niets bijzonders te melden. Alles werkt naar behoren. Voor mn gevoel moet ik eigenlijk eens een keer het filter vervangen. In mijn omgeving zit er vrij veel kalk in het water. (Houten) Op Vervangingsmarkt.nl kun je ze aanschaffen. 

Update september 2017

Omdat er toch best wel wat mensen de ombouw willen doen en ik laatst mijn materiaal uit de draaibank heb laten klappen heb ik 20 van deze nippels laten maken bij een van mijn leveranciers. Je kunt ze bij mij verkrijgen, stuur me een mailtje voor meer informatie.

Verloopnippel M12x1,25 naar M10x1,25 om Daalderop kraan aan te sluiten op Quooker boiler | Lion-e.nl
Verloopnippel M12x1,25 naar M10x1,25 om Daalderop kraan aan te sluiten op Quooker boiler | Lion-e.nl

Update oktober 2017

Henk heeft mij gemaild en verteld dat ook hij slechte ervaringen had met de Daalderop kraan. Hij had de Quooker Pro3-vaq gekocht en ondervond ook dat deze nog niet helemaal past op de Daalderop kraan. Hieronder zie je de foto met het verloopje gemonteerd.

Daalderop kraan op Quooker boiler van Henk | Lion-e.nl
Daalderop kraan op Quooker boiler van Henk | Lion-e.nl

Update mei 2019

Tim uit Amsterdam heeft ook zijn Daalderop kraan voorzien van een Quooker Pro3 Vaq. Eigenlijk hetzelfde als iedereen, eerste Daalderop boiler stuk binnen de garantie, de tweede er net buiten. Zo is het bij Tim geworden.

Update Mei 2019

Ik had het eerder al over het onderhoud dat je het beste om de 2 a 3 jaar kunt doen. Nou ik heb daar dus 5 jaar mee gewacht. Zie hier het resultaat en lees hier hoe je het oplost.

34 thoughts on “Van Daalderop naar Quooker

 1. hallo,

  ik zoek voor mijn quooker een nippel met aan beide zijde de maat om de aansluiting van mijn quooker kraan en boiler aan te sluiten. ik heb namelijk een quooker 3in1 kraan gekocht maar die past niet op mijn bestaande boiler.

  1. Hoi Jeffrey,

   Kan je van beide aansluitingen een foto mailen naar info@lion-e.nl?

   Het is de kunt uit te vogelen wat voor schroefdraad beide zijden hebben. Als je dat weet kan ik je helpen en een verloopje voor je maken.

 2. Leuk artikel, hoe kijk je tegen drinkveiligheid aan? Het kokende water wordt in een ketel opgeslagen en gaat door een siliconen buisje door de kraan. Worden daardoor geen giftige stoffen afgegeven?

  1. Hoi Hermen,

   Misschien een vraag voor https://kokendwaterkranen.com/veelgestelde-vragen-omtrent-quookers/#faq/hoe-zit-het-met-de-veiligheid ?

   Wat ik zelf weet van kunststoffen is dat materialen waar vroeger transparante flessen van worden gemaakt BPA weekmakers kunnen bevatten. Deze stof werd alleen gebruikt bij doorzichtig kunststof. Tegenwoordig gebruikt met de non toxische materialen als Tritan en PP. Dat laatste heeft alleen een wat melk troebele doorschijnendheid. PP wordt meestal voor frisdrank flessen gebruikt.

   Siliconen is een zeer vaste stof dat verwaarloosbare deeltjes afgeeft, en ook nog eens hitte bestendig is.

   Maar waarom zou je je daar zorgen overmaken als de rest van jouw waterleiding systeem als je in een nieuwer huis dan 10 jaar oud woont volledig van kunststof is? Al helemaal niet te spreken van de koperen leidingen die met tin (en dus lood) gesoldeerd zijn.

 3. Hoi ik heb ook een daalderop 3 in 1 kraan die op een quooker aangesloten moet worden zelfde probleem als jou.
  kan je eventueel ook voor mij zo een nippel maken ben daar niet handig in.
  uiteraard betaal ik daarvoor.
  mvg michel

  1. Ik heb er toevallig 2 bijna af (lees, al dik 2 maanden bijna af) Ik ga er zsm mee aan de slag, probleem: ik ben sinds 5 maanden vader en alle cliche’s betreft tijd zijn waar…

   1. gefeliciteerd mooiste wat er is toch vader worden. zou top zijn als ik er 1 kan overnemen van je ik hoor het wel mvg michel

 4. Hallo Matthijs,
  Ook ik zoek een verloopnippel om een Daalderop kokendwaterkraan te gebruiken met een Quooker reservoir.
  Bij Quooker en installatiematerialen leveranciers vind ik nergens een oplossing, dus ik zou er erg graag één van je overnemen.
  Groet,
  Kasper.

 5. Hallo,

  Ik zit met belangstelling dit artikel te lezen en ik zou graag zo’n verloopnippel in bezit krijgen. Hoor graag van je.
  Mvg, Matt

  1. Hoi Matt, ik heb er helaas geen meer liggen maar ik zal kijken of ik er nog een paar kan maken. Ik heb nog wel materiaal. Stuur me even een mailtje.

   1. Hai Matthijs, ook ik zit met grote (welliswaar atechnische) belangstelling dit artikel te lezen. Ik heb namelijk óók net een boily + 3 in1 kraan gekocht en kan nu een een qooker provac 3 kopen. En dan heb ik dus ook zo’n gewéldig inventief nippeltje nodig. Heb jij er misschien nog 1 te koop voor mij? Dat zou heel fijn zijn! Mag ik nog even een atechnische vraag stellen? : Kan de boiler alleen op de koud water kraan aangesloten worden? Dit i.v.m. een (aard) warmte/koudepomp installatie met misschien minder druk? en maar 150 liter 60 graden warm water inhoud, in mijn toekomstige huur ‘nul op de meter’ woning. Ik wil die 150 liter namelijk zoveel mogelijk voor mijn waterbesparende bad gebruiken. Ik hoop dat je mij kunt helpen in ieder geval ontzettend bedankt voor de moeite zover ! Met vriendelijke groet, Jolanda

    1. Hoi Jolanda,ik heb jouw mail ook gezien, ik kom terug op die verloop nippel want ik ga ze binnen kort weer maken. De quooker sluit je gewoon aan op de koud water kraag, dat is geen probleem. De waterdruk daarentegen moet wel voldoende zijn. Wij hebben een drive in woning en omdat we op de eerste verdieping de keuken hebben zal de druk tussen de 2 en 2,5 bar zijn.

     1. Hai Matthijs, allereerst excuses voor de late reactie. En bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Ben nu aan het navragen wat de waterdruk is, boven de 3 bar waarschijnlijk dat is voldoende dan toch? Ik krijg 7 juli de sleutel en wil natuurlijk zo snel mogelijk de keuken met knutselqoocker 😉 plaatsen. Dus ik hoop heel hard, dat je eerdaags tijd en zin hebt om die verloopnippels te maken. Ontzettend bedankt tot zover ! Vriendelijke groet, Jolanda

 6. hallo Matthijs,
  zit net te uw verhaal te lezen nadat ik op zoek ben gegaan naar een verloop nippel die in de installatie winkel niet te koop was.
  Ik heb inmiddels ook een verloopnippel gezien maar weet niet of dit passend is op de quooker, wel op de slang van de kraan.
  Het blijkt geen gewone maat draad te zijn op de quooker of wel??
  Hebt u voor mij ook zo’n verloop nippeltje??
  Die nippels zijn 2x binnendraad van een verschillende diameter , toch???

  1. Hoi Johnny,

   Bij de toepassing zoals omschreven op mijn blog is het een buitendraad van M12x1,25 en een binnendraad van m10x1,25 Bijde zijn metrisch fijn waarvan M10x1,25 nog een redelijk afwijkende maat is. De quooker heeft dus een flens met m12x1,25 binnendraad en de daalderop kraan heeft een schroef met M10x1,25

   Gewone m12 draad heeft altijd een spoed van 1,75 en normale m10 heeft een spoed van 1,5

   Dus het is niet twee keer binnendraad.

 7. Ik ben op Zoek naar een verloopstuk om een Gardena buitenkraan op de quooker fusion aan te sluiten om het zwembad voor de kids te voorzien van warm water (niet kokend uiteraard). Kunt u me daaraan helpen?

 8. Hoi Matthijs,

  Op basis van wat ik op jouw blog heb gelezen heb ik van marktplaats een oudere versie quooker gekocht met een losse daalderop kokendwaterkraan. Ik heb zelf een verloopnippel gemaakt (die goed lijkt te werken). Na aansluiten werkt de kraan op zich goed, maar er komt heel weinig water uit. Alsof de druk de laag is. Heb jij een idee waar dit aan kan liggen?
  Het systeem zit gewoon op een standaard koudwaterleiding dus dat lijkt me niet het probleem. Ik zag wel een keer wat stoom uit de quooker komen. Kan het daaraan liggen? Daarnaast lekt de daalderop kraan oom een beetje, die moet ik nog vervangen.
  Ik ben benieuwd of jij hier wellicht de oplossing voor hebt.

  1. Hoi Robin,

   Wat leuk te horen dat anderen deze combi ook proberen!

   Er zijn een aantal zaken die mis kunnen zijn. Heb je het juiste druk ventiel gebruikt? Er hoort geen stoom uit het overdruk ventiel te komen… Die van Quooker of Daalderop? Je moet die van Quooker hebben, de Daalderop werkt op lagere druk. Het kan ook zijn dat het filter in de quooker verstopt zit. Je kunt het vat open schroeven en daar zit een soort filter cassette in. Hier kun e zo’n ding kopen https://www.vervangingsmarkt.nl/quooker-filter.html Handleiding staat er ook bij.

   Heb je teflon tape bij de aansluiting van de Daalderop slang naar de verloopnippel gebruikt? Soms wil dat er wel eens tussen gaan zitten. Ik heb dit probleem ook wel eens gehad maar dan best wel dom; ik had het toevoerkraantje dat ik tussen mijn water aansluiting naar het boilertje heb zitten maar een kwartslag open staan.

   In de quooker zitten geen kleppen dus dat kan het niet zien.

 9. Hallo Matthijs,
  twee jaar geleden heb ik een quookerboilervat over kunnen nemen en wat later een daalderop 3-1 kraan met het idee deze op elkaar aan te kunnen sluiten. Je begrijpt het al….. past idd op geen enkele manier. Ik heb diverse speciaalzaken afgelopen op zoek naar een verloopnippel echter zonder gewenst resultaat. Daarna heb ik hem in de hoek gezet met het idee dit los ik nog wel een keertje op. Bij een nieuwe speurtocht mbv Google kwam ik op jou site terecht; exact wat ik zoek. Wat een fraaie beschrijving, en mooi stukje vakwerk. Ik lees dat je er onlangs nog een paar hebt gemaakt is er misschien nog een exemplaar van dit verloopstuk beschikbaar , ik houd me graag aanbevolen.
  Met groet Patrick

 10. Hoi Matthijs

  Heb een daalderop boily 3 in 1
  Hij geeft kortsluiting na 2 1/2 jaar dus geen garantie meer het is al mijn 2e de eerste werd vervangen onder garantie hij lekte water
  Ben er dus niet zo blij mee
  Kan je mij een advies geven ?
  Ik zit te denken om een aparte boiler te nemen en een kokend water boiler
  Als er dan 1 stuk gaat heb ik niet gelijk 2 dingen die stuk zijn
  De boiler zou ik in de kelder kunnen zetten
  Graag je reactie
  Gr René

  1. Hoi Rene,

   Kun je doen. Je zou op marktplaats een Quooker pro3 kunnen zoeken en een losse heet water boiler kunnen kopen. Veel beter is gewoon de Quooker Combi te kopen. Ze gaan niet snel stuk en als dat wel gebeurt kun je alle losse onderdeeltjes vervangen. De boiler gaat dan niet in de kelder maar in het keukenkastje.

 11. Hallo Matthijs,

  Heel graag zou ik ook in het bezit komen van zo’n verloop nippel van Quooker naar Daalderop kraan.
  Kun jij mij een leveren?

  Bij voorbaat dank,

  Henk Otten

 12. Goedemiddag Matthijs,

  Graag zou ik ook zo’n verloopnippel van jou willen.
  Ik heb ook een Itho daalderop kraan met M10x1.25 en een quooker.

  Groeten Henk-Jan Visser

 13. Van mijn quookerkraan is de aansluitnippel afgebroken. Ik heb slangetje dat uit de kraan komt afgeknipt en verbonden met een 6 mm slangpilaar naar 1/4.
  Zou je misschien ook een verloopnippel kunnen maken van quooker naar 1/4 of 3/8???

  Laat maar weten wat je ervoor wilt hebben.

  1. Hoi Ronald, sorry voor de late reply.

   Ik kan dat op zich best maken maar ik weet niet of een slang pilaar zo’n goed idee is. Die omvlochten slangen bestaan uit een sterke maar lekke mantel van rvs en een rubberen binnen slang. Er komt echter 8 bar op te staan dus ik ben bang dat een slangpilaar niet heel lang zal werken.

   Wil je de m12x 1,25 naar 1/4 buitendraad? Dan moet ik eerst even kijken of ik daar een snijmoer voor heb…

 14. Hallo Matthijs,

  is het nog mogelijk om zo’n verloopnippel bij jou te bestellen?
  Ik heb de kraan van daalderop en via marktplaats een quooker gekocht.
  Hoop zo dat het nog mogelijk is, want nergens kan ik wat vinden en als het niet kan, dan moet ik nog maar eens zien wat ik doe.

  Hoop dat het mgoelijk is.
  met vriendelijke groet,
  Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *