Memmert tv30 oven

Al een poosje terug heb ik via via een oud lab oventje gekregen. In eerste instantie voor Cerakote uitharden maar nu vooral voor poedercoaten.

Memmert Oven, nog werkend met oude regeling
Cerakote op zx9r-b achter remklauw

Het is een erg mooi maar ook oud oventje. Er zit een warmte wisselaar in om te ventileren en de temperatuur is met een ouderwetse kwik contact schakelaar en een door warmte uitzettend stuk stang. Deze stang kun je aan de bovenkant van de oven kalibreren. Omdat de machine met een kwikcontact werkt moet het precies waterpas staan.

De oven bevat 2 warmte draden die door u-vormig gezette platen zijn geweven. Deze kun je inschakelen met een kantelknop.

De bouw kwaliteit van de oven is fantastisch. Het buitenframe is Rvs en de beplanting is bevestigd met in elkaar geschoven doorgezette platen. Na de tussen isolatie een op dezelfde mamier gebouwde aluminium doos met de u-wandprofielen. Volgens de fabrikant is de oven wel 40 tot 50 jaar oud. Ik had wat vragen waar de Memmert support meteen hielp en wat oude schemas die ze nog konden vinden voor me in schande en meteen stuurde. Wat een service!

Na een kortsluiting door een vergane draad in een soort hulp warmte element bij de thermostaat besloot ik de thermostaat te vervangen voor een Oud regeling in combinatie met een solid state relais. Ik had een goedkoop setje op Alie expres besteld, een Rex-c100 maar omdat het erg lang ging duren en ik geen geduld heb vond ik op marktplaats een Jumo iTRON 702043 Pid regelaar. Dat is andere koek dan zo’n Alie ding, een degelijke regelaar van Duitse makelij, net al de Memmert oven, een Duits 3e generatie familie bedrijf.

De regelaar stuurt een solid state relais aan wat ik nog had, jammer genoeg 24 volt zodat ik een voedi g moest toevoegen omdat ik het niet met de logische poort van 5 volt kan aansturen.

Het resultaat is zeer bevredigend. Waar ik eerst wat moeite had de oven op temperatuur te houden is dat nu erg makkelijk. Deze Pid heeft autorun functie een veel instelli gen om het af te stemmen op de karakteristiek van de oven..

Memmert TV30 schema en gebruikshandleiding.

Ik heb Ronald van Memmert gevraagd of ik de documentatie die ik heb ontvangen mocht publiceren en dat mocht. Je kunt ze hier het schema bekijken en hier de manual.

Heb jij ook een Memmert oven of vergelijkbare, laat dan een berichtje achter, ik ben nieuwsgierig naar jouw oven wat jij er mee doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *