Ombouw handleiding Daalderop naar Quooker

Om je zo goed mogelijk te helpen schrijf ik hier zoveel mogelijk informatie op om jouw oude Daalderop kraan te kunnen gebruiken op een Quooker boiler.

Overduk ventiel

Voor het overdruk ventiel heb ik een paar tips. Probeer deze altijd zo hoog mogelijk te monteren. De verbinding naar jouw afvoer is open en zit vaak in de buurt van jouw wasbak afvoer. Als je deze laag zet en je spoelt een keer een flinke plons water weg of de leidingen van jouw afvoer verder naar het riool raakt verstopt dan komt het water uit de slang die in verbinding staat met het overdruk ventiel. Weet je nog? Middelbare school en iets met communicerende vaten. Je mag het afvoer deel niet dicht maken ivm hygiënische redenen.

Gebruik ook bij voorkeur een Quooker ventiel, niet die van Daalderop. Het Daalderop ventiel werkt op 6 bar, die van Quooker op 8. Nu zal het systeem gerust wel werken maar niet optimaal. Het overdrukventiel zorgt ervoor dat als de Quooker koud is en gaat opwarmen dat het uitzettende water uit de boiler weg kan. Dit mag niet terug het koud water circuit in omdat er dan een legionella risico ontstaat.

Daarnaast is een overdruk ventiel ook handig omdat er een afsluitkraan op zit. Als je jouw filter gaat vervangen is het geen overbodige luxe.

Varianten Quookers

Er zijn grofweg 4 varianten die ik hier opschrijf:

  • Oude Provaq3 met 2 vaste slangen aan de boiler
  • Nieuwe Provaq3 met 1 vaste slang en 1 kokend water aansluiting voor slang bovenop boiler – elektronisch waterventiel
  • Combi en Combi+ met mengventiel (7 liter reservoirs)
  • Nieuwe Combi met 2 vaste slangen en 1 kokend water aansluiting voor slang bovenop boiler – elektronisch waterventiel (7 liter reservoirs)

Pro3-vaq oude type

De oude Provaq3 herken je aan twee staal omvlochten slangen die onder de klep van het rode boiler afdekkapje verdwijnen. Dit type werd meestal met een los kraantje geleverd.

Een slang past op het overdruk ventiel en de ander past op een Quooker kraan of middels mijn verloop nippel type 1 op een Daalderop, Franke of Flow kraan.

Eerst bevestig je mijn verloop nippel met teflon tape aan de Daalderop M10MF kant. (6 strakke slagen, overtollig teflon weg peuteren zodat gaatje niet verstopt raakt) Vervolgens de korte slang met de flens met een fiber ring (dus GEEN teflon tape) daarbij goed opletten dat je bij het vast draaien niet de slang tordeert. Deze kan dan op termijn lek gaan als het wel gebeurt.

Het moet er dan zo uit zien

Tim’s Quooker met optioneel extra ontkalingsfilter

Pro3-vaq E nieuwe type

Bij het nieuwe type zit alleen de aanvoerslang vanaf het overdruk ventiel vast aan de boiler. De kokendwater slang is demontabel.

Nieuwe type met aansluiting bovenop

Je kunt op vervangingsmarkt een verlengset kopen want in sommige gevallen heb je niet genoeg aan de lengte van de Daalderop kraan.

Je hebt type 2 van mijn verloop nippels nodig en je moet het ventiel dat er in zit bypassen, hier onder meer dar over. Ook heb je een fiber ring voor de montage van mijn nippel nodig tussen de boiler en het verloop. Als je een tussenslang gebruikt heb je 2x de fiber ring van 11mm nodig. Behalve als de slang nog aan de Quooker zit en die niet lekt.

Ga je geen verlengslang gebruiken sluit dan op de boiler nog niets aan. Monteer eerst het verlengstuk. Vervolgens verder naar hier onder.

Eerst bevestig je mijn verloop nippel met teflon tape aan de Daalderop M10MF kant. (6 strakke slagen, overtollig teflon weg peuteren zodat gaatje niet verstopt raakt)

Vervolgens draai je het verloopje type 2 op de boiler (of de slang van Daalderop gemonteerd aan de verlengset). Je draait de moer op boiler dan rond. (dus GEEN teflon tape) daarbij goed opletten dat je bij het vast draaien niet de slang tordeert. Zet desnoods een streepje. Deze kan dan op termijn lek gaan als het wel gebeurt.

Gebruik je voor het vast maken een tussenslang dan kun je de volgende volgorde gebruiken.

  • Eerst bevestig je mijn verloop nippel met teflon tape aan de Daalderop M10MF kant. (6 strakke slagen, overtollig teflon weg peuteren zodat gaatje niet verstopt raakt)
  • Vervolgens de tussenslang op mijn verloopje met de flens en een fiber ring er tussen. (dus GEEN teflon tape)
  • Als laatste mijn de verlengslang met nog een fiber ring daarbij goed opletten dat je bij het vast draaien niet de slang tordeert. Zet het streepje zoals in de video te zien.

E?

De E staat voor elektronisch (denk ik). Het verschil is dat er een solonoid in de kokend water toevoer zit die afsluit. In plaats van dat je ene traditionele kraan met keramische schijven gebruikt, is het koken watertapje van Quooker een open verbinding en de kraan een elektrisch contact. Dit heeft Quooker gedaan omdat een solonoid veel langer mee gaat en goedkoper is om te vervangen. De E-serie boilers zitten bij de Fusion en Nordic modellen.

Pro3-VaqE

Daarnaast heb je het voordeel (alleen als je een originele Quooker kraan hebt natuurlijk) dat na het afsluiten van de kraan alle kokend water uit de leiding stoomt. Jouw Quooker kraan pruttelt nog even na. Als je dan later weer kokend water wilt dan hef je niet eerst het koud geworden water uit de kraan te spoelen en heb je dus instant kokend water. Briljant en ook iets meer een uitdaging om aan de praat te krijgen met een Daalderop kraan. Je kunt het solonoid open maken en het plunjer verwijderen. Ik heb dit echter nog nooit gedaan maar je bent welkom om dit samen met mij te doen.

Hier een uitleg hoe je dat zelf kunt doen.

Je komt er achter als er helemaal niets gebeurt als je de kraan open draait na aansluiten. Ook kun je het aan de naam op het type plaatje zien.

Voor de verdere aansluiting zie Provaq3 nieuwe type hier boven.

Combi en Combi+

Je kunt een Quooker Combi gebruiken als je geen warmwater toevoer hebt. Je maakt dan van kokend water middels een mengventiel warm water.

De Combi+ werk vergelijkbaar maar warmt het koude water dat in je warmwater toevoer zit op en als het warme water uit jouw geiser, waarschijnlijk van zolder eindelijk in jouw keuken is zet de Combi+ de kokendwater toevoer uit.

Beide systemen zijn door mensen die mijn verloop gebruikt hebben al eens aangesloten op een Daalderop kraan.

Prettig van deze Quookers is dat ze 7 liter water hebben, daar doe je langer mee! Op marktplaats zou ik altijd voor een 7 liter gaan, je kunt het mengventiel ook niet gebruiken.. maar waarom zou je?

Welk verloopje heb ik nu nodig?

Ik heb dus 2 varianten. Voor het oude type waar je moet aansluiten op een slang met flens.

Met Slang

Of het type met aansluiting op de boiler

Aansluiting op de boiler

Je kunt dan kiezen tussen onderstaande verloopjes

Links voor oude type met een stuk slang uit de boiler, rechts voor de E-varianten met male schroefdraad op de rode kap

Waar je op moet letten als je een kraan koopt

Veel nieuwere types van de Franke of Flow kranen die ook warm water kunnen leveren d.m.v. een meng ventiel net als de Quooker combi hebben een soort snelkoppeling op de heet water toevoer. Deze wordt vaak niet meegestuurd als de kraan op marktplaats beland en de boiler in de recycle container op de gemeentewerf. Vraag altijd om het koppelingetje, dat scheelt kosten want ze zijn gelukkig wel bij Daalderop te krijgen. (zijn niet bij Daalderop te krijgen, type waarnaar ik linkte heeft aan de M10 kant verkeerde spoed, ik kom met een oplossing, in de tussentijd kun je alleen een nieuwe slangenset proberen. Dit lijkt er een te zijn. Let wel, het gaat soms lastig los uit de kraan.) Het verloopje zit in een soort messing koppel / meng blokje wat je het uit kunt schroeven met sleutel 10.

Snel koppeling Flow / Daalderop / Franke

Mocht je vragen hebben, stuur dan een mailtje naar mij. Doe daar altijd een foto bij, dat scheelt weer.

Succes!