Poedercoaten

Al heel lang wil ik graag zelf een poedercoat set aanschaffen en gebruiken. Mede door het geweldig resultaat van de wielen die ik door Custom Coatings Helvoirt heb laten doen smaakte dat naar meer.

Voor mijn verjaardag heb ik zo’n Alie Expres setje gekregen. Niet het beste spul maar zeker de moeite om mee te beginnen.

Met zo’n set ben je er nog niet, je hebt een compressor nodig, een reduceer ventiel, een vochtafscheider want het ding wat er bij zit pakt niet alles, een afzuiging, een oven en rekjes waar je het aan kan hangen. Daarnaast is het handig om een stofmasker te dragen en een veiligheidsbril. Voor het afbakken is een oven nodig die minimaal tot 250 graden gaat voor het uitgassen en 200 voor het bakken.

Industrieel oventje

De handschoenen heb ik bij HBM machines vandaan, het rekje zelf gemaakt. Afplakken gaat niet met schilderstape, dat verbrand! Je hebt er speciale hitte bestendige tape voor nodig. Die kun je bij Coatings4all kopen of bestellen op Alie. Er is een siliconen afplug setje onderweg maar helaas nog niet binnen, makkelijk voor kleine gaatjes.

Bovenstaand is allen voor het coaten zelf maar het metaal dat je gaat doen moet helemaal schoon zijn, het beste werkt stralen in de straalcabine. Ik gebruik speedblast.

HBM Straalcabine Rechtsboven in beeld

De eerste test die ik deed was een beugeltje wat ik had liggen.

Dat gaf al een geweldig resultaat! Er zit een grondlaag onder en bovenop een laag Gunmetal Grey van Coatings4all.

Dat smaakt naar meer! Dit zijn Kawasaki Zephyr 550 veren die ik uit elkaar gehaald heb.

Gedemonteerde Kayaba veer van Kawasaki Zephyr 550

Ze zijn gestraald en vetvrij gemaakt. Eerst leg ik ze een half uurtje in de oven op 200 graden, vervolgens nog een keer ontvetten als het afgekoeld is. Dit om verontreiniging uit de porien van het aluminium te halen.

Dan breng ik een grondlaag aan, ik heb een standaard gemaakt waar ik de onderdelen geïsoleerd op kan hangen.

Grondlaag Poedercoaten
Grondlaag Poeder Coaten

Ik had het idee dat er dan minder op de standaard komt en het lijkt te werken. 20 minuten afbakken en dan af laten koelen. Vervolgens heel licht opschuren met 200 schuurpapier. Het aluminium van de veren is wat gehavend maar in mijn geval komt er wat overheen. Poedercoating is een vrij dikke laag dus het trekt ook ene hoop strak.

De laatste laag is een zijdeglans dark gunmetal gray metallic van All Powder Paints, LLC uit Amerika.

Kawasaki Zephyr Achterveer met poedercoating

Poedercoating Video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *