Poedercoating machine upgrade

Zoals gewoonlijk moeten nieuwe dingen na niet al te lange tijd opengemaakt worden. Meestal hou ik mezelf nog wel een maandje in als ik de garantie er mee verpest maar vaak gaat het al uit elkaar als ik het net heb.

Zo ook mijn poedercoating machine.

pc03-05 poedercoating machine

Wat je daar ziet is niet veel soeps. Natuurlijk is hoogspanning geen rocket science dus op zich is het ook niet nodig maar de bouwkwaliteit van de Chinese machientjes is treurig. Het zit vrij simpel in elkaar. Een transformator voor laagspanning voor het bedienen van het relais en de ledjes, verder een selector waar je de spanning mee kan instellen van 30 to 50 kilovolt.

Het zwarte dicht gegoten blok is het hoogspanningsdeel. De meeste professionele apparaten hebben de hoogspanning spoel in het pistool zelf zitten en wordt dit met een geregeld voltage beïnvloed. Ook hebben de betere apparaten een afzonderlijk te regelen flow naar het poeder reservoir en een regeling voor de wolk. Die van mij niet.

Nu had ik nog een mooie behuizing liggen, oude manometer, regelventiel en pneumatiek onderdelen die ik mooi kon gebruiken voor een upgrade. Dan meteen overal stekkers op zodat het apparaat ook fatsoenlijk opgeborgen kan worden.

Dat viel dus even tegen. In eerste instantie had ik de hoogspanning met een Coxiale SHV connector geprobeerd maar dat ging niet, boven de 35kv sloeg deze door dus meteen wat PTFE 20 rond besteld en op het werk deze delen gebruikt voor “zelf educatie van draai vaardigheden binnen pauze tijd”.

Het ontwerp

Onderdeel 7, 9, 10 en 12 zijn van PTFE (Teflon). Onderdeel 3 is een afgedraaid messing deel van een banaanstekker, 4 en 11 gemaakt van messing en de rest is Aluminium.

DIY High Voltage connector for pc03-05

Het idee van de connector is dat je het hoogspanningsdeel isoleert en ver van massa weg haalt, daarom steekt het PTFE zo ver naar binnen. De kabel lijkt erg op een bougie kabel en is geïsoleerd met siliconen mantel. In tegenstelling tot een bougie kabel is deze kabel wel afgeschermd en wordt meteen gebruikt om de metalen delen van het pistool aan de massa te leggen.

High voltage connector for powdercoat machine pc03-05

Het resultaat

Naast de HV-connector is er nu ook een dunne slang met aansluiting voor de lucht, een gestekkerde aansluiting voor het voetpedaaltje en een handige klem voor massa draadjes. Dit alles maakt het apparaat makkelijker en sneller te bedienen. Daarnaast hoef ik mijn dikke luchtslang met koppeling niet meer rechtstreeks op het pistool te klikken maar gaat het in de achterkant van deze kast.

Ik kan in tegenstelling tot het origineel nu ook de machine aan de voorkant instellen, zowel lucht als voltage.

De stekker is nog niet perfect. De massa aansluiting gaat nu via de mantel van de kabel naar de buitenkant van de stekker. Dit is een vrij precieze schuifpassing maar dus niet een perfecte aansluiting. Ik ga nog een los draadje uit de wartel laten komen dat ik aan de massa klem kan schroeven.

Het apparaat werkt nu weer helemaal prima! Voor alle vrienden en kennissen die dit lezen: Ja ik wil best voor jullie poedercoaten, Nee, ik ga het niet ontroesten en ontlakken voor je dus schoon aanleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *