Een warmte-terug-win installatie ook wel een WTW genoemd is een mechanisch ventilatiesysteem voor woonruimtes met een warmte wisselaar.
Moderne nieuwbouw huizen zijn extreem goed geïsoleerd, zo goed dat er voor de zuurstoftoevoer een systeem gebruikt moet worden.
In ons nieuwbouwhuis hebben we deze zogenaamde mechanische ventilatie, van het merk Storkair. Deze installatie, van het type WHR-90 heeft volgens de fabrikant 96% rendement en is in ons hele blok, waarschijnlijk de hele buurt toegepast.
Zo werkt het!
In het hart van het systeem zit een grote warmtewissel cassette. De inkomende lucht van buiten stroomt van links boven naar rechtsonder en de vervuilde lucht stroomt van rechtsboven naar linksonder.
Deze WHR-90 is het goedkoopste model zonder poespas. Dat is jammer want een iets luxere uitvoering heeft een bypass klep voor de zomer. Het wil bij ons thuis binnen nog wel eens tegen de 30 graden lopen. Als het in de avond buiten lekker koel is dan blijft de warmte wisselaar vrolijk haar werk doen en verwarmd de lekker koele lucht van buiten en het blijft binnen gewoon warm. Een luxere variant heeft een bypass klep die automatisch open gaat als het binnen warmer is dan 24 graden en buiten kouder dan 18. (dit is in te stellen)
Wisselaar begint water te lekken
Een ,maand geleden zien we ineens water uit de wisselaar lopen. Hoe kan dat nou? Omdat ik het ding nooit schoongemaakt heb (ehh, wist ik veel) is er ondanks het af en toe vervangen van de filters flink wat vuil in gekomen. Dit verstopt de afvoer onder in de piepschuim bakken die nodig is voor het condenswater dat vrijkomt bij warmte wisselen.
Tot overmaat van ramp is dit water de voeding ingelopen bij het schoonmaken. Handig! Ik moest dus achter een nieuwe voeding aan die ik vond op marktplaats. Dezelfde verkoper bood ook een print aan waar de optie “bypass klep” op zat. Nu ik toch bezig was heb ik die er ook maar bijgekocht en de klep zelf bij een handelaar gevonden met het idee het systeem een upgrade te geven.
Ombouwen en upgraden
Tot mijn verrassing kreeg ik twee voedingen, bedankt Frits! Het blijkt dat de enkele originele voeding iets te licht gekozen was en nog wel een stuk gaan. Hier is een vervangingsset voor te krijgen en dat heb ik dus meteen gedaan.
Hier boven een paar slides waarop te zien is hoe ik de nieuwe voedingen heb gemonteerd. De plaat die bij de ombouwset hoort had ik niet dus ik heb ze op de plaat die al in de machine zat gemonteerd. Nadeel is dat je die los moet maken en gaatjes moet boren. Ik heb een klemmenstrook en een stukje dinrail gebruikt om het wat netter te maken, dit kan ook met een lange kroonsteen.
Helaas bleek na montage en aansluiten dat de motor ook nog eens stuk was gegaan. Dat heb je vaak, het heeft 16 jaar non stop gedraaid en als je de boel dan een paar dagen stil zet dan is het opstart piekje net de nekslag. Gelukkig had Frits ook nog een extra motor in de aanbieding voor mijn Storkair WHR-90.
De nieuwe print heeft een aantal nieuwe elementen. In plaats van 1 pt-100 zitten er in totaal 3 in.
Er is er 1 om de toevoerlucht van buiten te meten, 1 voor de retourlucht en 1 voor de afvoerlucht. Deze waardes zijn nodig om het systeem met bypass te laten functioneren.
In bovenstaand schema staan ook 2 voedingen getekend in plaats van 1. De WHR 91, die voor een iets groter volume ontworpen is had er waarschijnlijk al 2. Bij de WHR-90 zijn veel units omgebouwd naar 2 voedingen op deze manier.
Ventilatie motoren
De motoren van deze unit zijn erg mooi. Hij wordt gevoed met gelijkstroom (rode en blauwe draad) maar het is een wisselstroom motor. In de motor zelf zit een frequentie regelaar die een constante spanning van 48 volt krijgt, een ingebouwde tacho sensor heeft (witte draad) om de snelheid te meten en een stuur signaal (gele draad 0-10V ) dat op een variabel voltage reageert om de snelheid van de motor te regelen.
Je kunt deze installatie in 3 standen schaken, per stand kun je configureren hoe snel beide motoren draaien. Dat moet ook want niet ieder huis is even groot. Je stemt dus iedere stand af op het volume van het huis en misschien zelfs hoeveel personen daar aanwezig zijn. Stork air zegt in haar manual dat stand 2 de standaard is, stand 1 een soort “we zijn niet thuis stand tegen schimmel” en stand 3 voor onder het douchen of koken als je de installatie als afzuigkap motor gebruikt.
Dat laatste raad ik af, wij hebben toen we het huis kochten en een nieuwe keuken plaatste meteen een gat door de gevel geboord om een gewone afzuigkap te kunnen plaatsen. Het buizen systeem van jouw huis zal namelijk enorm vervuilen met vet en rommel als je deze installatie ervoor gebruikt.
Update 2018 10 maart
Omdat ik per mail en hier af en toe wat vragen krijg, er staan goede en volledige manuals online. Klik hier! Je kunt bijvoorbeeld per stand programmeren wat de draai snelheid is van zowel de inlaat als de uitlaat.
Update 2021
Ik krijg de laatste tijd heel veel vragen over brommetjes, rammeltjes en storingen. Ik ben geen expert op het gebied, ik ben geen WHR monteur, en ik ben ook niet iemand met tijd (jong dochtertje, 2 ondernemingen, veel te veel hobby’s) Ik maak een apparaat gewoon open, kijk hoe het werkt en met een beetje logisch nadenken kom je er dan uit. De meeste installateurs en loodgieters kunnen je wel helpen. Gebruik deze search voor de WHR-90, en deze voor de WHR-91.
Zonder mij te mailen met storingen zijn er wel een paar eenvoudige dingen zelf te doen.
- Maakt jouw WHR een vervelend geluid? Maak eerst de installatie schoon en controleer of deze goed is afgesloten. Helpt dat niet dan heb je waarschijnlijk een brom in een lager. Oplossing: nieuwe ventilator.
- Is er een storing met betrekking op een niet draaiende motor? Meet dan de uitgangsspanning op de voeding(en) Daar moet 48 Volt uit komen.
Goed verhaal. Wil mijn unit ook (laten) ombouwen.
Heeft de bypass veel nut ?
Hoi Marcel. Ik heb sterk het gevoel dat het helpt. Het huis waarin wij wonen is zeer goed geïsoleerd en heeft een plat dat. Komt nog eens bij dat het een drive in woning is dus we wonen op de 1ste en de 2e verdieping waar alle warme lucht zich verzamelt. Als het huis eenmaal warm is koelde het gewoon niet meer af in de zomer. Nu ik die bypass er in heb komt er in plaats van warme lucht, koude lucht uit in de avond en de nacht. Ook al is het niet een grote lucht verplaatsing, het helpt wel.
Ik ben van plan het systeem nog wat te tweaken. Dus de instellingen wanneer het gaat werken. Nu switcht het te vaak aan en uit. Of het de kosten waard zijn? Alles bij elkaar is een hoop geld, helemaal als je het laat doen. Een flinke airco unit kost inclusief aanleggen ongeveer 2000 euro, met de ombouw, helemaal als je het laat doen ben je denk ik snel 500 euro kwijt. Een airco gaat je huis echt helemaal koel maken.
Ikzelf vind deze oplossing prima, helemaal omdat ik de spullen voor niet al te veel geld op de kop getikt heb.
Ik heb ook de goedkope. Kan je de bypasses met de hand omzetten in de zomer ?
Hoi Gerard, je zou de schotjes in de voorkap weg kunnen nemen.
Goed verhaal!
Wij wonen in een bestaand huis (1978) dat al redelijk geïsoleerd is (onlangs nog Tonzon vloerisolatie -folie met lucht ertussen- laten aanbrengen onder de woonkamervloer).
Maar sinds kort weten we dat onze oudste (11) extreem allergisch is voor huisstofmijt. Dus -naast allerlei allergeendichte beddenhoezen- constant luchten door de bovenraampjes open te zetten in de huiskamer. Daar gaat mijn kostbare warmte!
Nu zie ik op marktplaats zo’n zelfde storkair 90 L aangeboden voor €200,- Maar de enige luchtpijp naar boven is al in gebruik voor de afzuigkap.
Kan deze unit ook geïnstalleerd worden als decentrale unit door 2 gaten in de muur te maken en de unit bijv. op het dakje v. ons uitbouwtje te plaatsen?
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet,
Karel de Jong
Beste Karel,
Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen expert ben op het gebied van installatie van dit soort units, ik kan wel logisch met je mee denken en vertellen hoe de constructie bij mij zit. Ik weet niet of je dat bedoelt maar de Unit kun je beter niet in de buitenlucht plaatsen of in een hokje dat wat meer bloot staat aan de weer omstandigheden. Daar is de constructie niet naar.
Of de unit aan de zijkant of de bovenkant uit het huis komt maakt niet zo veel uit, wat wel belangrijk is is dat de inlaat en de uitlaat niet naast elkaar zitten. Bij ons zit er dmv een horizontale pijp op ons vlakke dak zo’n 4 meter tussen.
Je hoeft de unit niet percee voor het hele huis te gebruiken, mag ook voor ene paar ruimtes. Het moet wel afgesteld worden voor het volume (staat in de manual) en de flow per klep moet je balanceren door de afdek kapjes in jouw plafond open en dicht te draaien. Als 1 poort bijvoorbeeld helemaal open staat of als de buis zeer kort is zal de gesloten poort in een andere kamer of de lange buis niet goed werken.
In nieuwbouw huizen gebruiken ze altijd deuren met ene flinke kier er onder. Dat is nodig voor de lucht stroom. Dit kun je ook oplossen met een rooster in een deur. Vaak wordt in de toiletten, de badkamer en de keuken de lucht afgezogen. Zo kun je de een lucht stroom creëren. Stel je gebruik het systeem allen voor een slaapkamer en een woonkamer dan kun je toevoeren op beide ruimtes en afzuigen in een centraal gelegen hal.
Beste Matthijs,
Mooi en instructief verteld!
Bij mij is na 16 jaar ook één van de WHR 90 ventilatoren defect.
Mijn vraag: Ik heb al alles uit de behuizing gehaald, maar hoe krijg ik die ventilator er uit?
Hoe kun je die dikke piepschuim isolatiewand, waar hij in ingebed zit verwijderen?
Ik heb de grote kap aan de voorkant los geschroefd. Die zit met 4 of 6 (weet het even niet uit mijn hoofd) kruiskop bouten vast. Vervolgens zie je twee ventilatoren zitten. Die zitten op een metalen plaat waar twee schroeven op de hopen verstopt onder drab. De onderkant zit in een gleuf gestoken. Je hoeft geen stekker los te halen want die zit vast aan de plaat met motor, het mannetje en het vrouwtje zit aan de unit zelf.
Dure grap trouwens een nieuwe motor.
Dank voor de uitleg! Heb de motoren omgewisseld en zo vastgesteld dat niet die ene motor kapot is maar de voeding aan één kant. Hij gaf bij die wissel ineens de storingscode E1 aan. Dus dan zit de storing in de printplaat óf in die trafo (220 naar 50 volt) unit…. Daar houdt het bij mij kwa kennis op.
Die printplaat is ook een dure grap overigens.
Dan heb je soort van geluk. Die voeding kun je gewoon kopen. Je hebt dus al een dubbele uitvoering.
De kans is groot dat jouw afvoer een keer verstopt is geraakt en dat er water in gelopen is. Toevallig de linker kant als je er voor staat? De meeste hebben namelijk de buitenlucht kant aan de linkerkant. Die raakt snel verstopt en dan loopt er water over de rand van de piepschuim lekbak.
Je mag wel een voeding bij mij lenen/kopen. Ik heb een 48volt voeding reserve liggen.
Dank voor je aanbod Matthijs. Het is echter niet meer nodig….
Ik ben nog eens uitgebreid voor dat ding gaan zitten met de Installateurs handleiding. En toen ontdekte ik dat het groene led-lampje (Toevoer aan) dat bij indrukken de tweede ventilator aanzet uitstond…. Hoe kan ik dat over het hoofd hebben gezien! Toen ik hem aandeed liep alles weer als een trein.
Ik heb de afgelopen 16 jaar regelmatig de zaak binnenin helemaal schoon geborsteld, de schoepen voorzichtig met een staalborsteltje. Daarom ziet alles er nog gaaf uit. Wel kwam Stork een jaar na de installatie die afvoer installeren…. er liep inderdaad toen al vocht uit.
Goed, hiermee is het voor mij klaar. Nogmaals dank.
Fijn dat het weer werkt en inderdaad, er zit een soort zomerstand op voor als je de ramen open hebt staan. De machine zuigt dat alleen nog maar af en zet de aanvoer uit.
Matthijs, nu heb je me toch nog aan het denken gezet. Ik snapte de logica al niet; Die zomerstand zet bij mij niet de aanvoer uit maar juist de interne afzuiging! Kortom, de voedingen van de twee motoren zijn verwisseld. Enig idee of dat met een simpele omwisseling van draden op te lossen is? Ik heb een enkele printplaat dus niet één voor iedere motor. Zou je dat met een foto kunnen laten zien?
Let wel, ik ben geen deskundige.
Als eerst bedankt voor jou uitleg , maar toch zit ik met een vraag wij hebben precies dezelfde instellatie en die heb ik contstant op stand 1 allen als wij gaan douchen zetten wij hem op stand 3, vaak in de winter hebben wij last van condens ( water ) bij onze slaapkamer ramen en ook bij de slaspkamer van de kinderen, moet zeggen dat ik de knopp ( toevoer aan ) heb uitgeschakeld. Tevens heb ik bij de functie comfort temperatuur de temeratuur in de winter manden op 26 gezet.
Eing idee waarom ik zoveel condens over houd ? Je kunt het meer water noemen dan condens .
Beste Lupo,
Ik denk dat het probleem zit in het afsluiten van de toevoer. Deze functie is eigenlijk voor in de zomer bedoelt en is een beetje de vervanging van de bypass klep. Je zuigt dan nog wel lucht af en via de openstaande ramen komt er toevoer lucht binnen.
Als je dit doet met de ramen dicht dan gaat het mis. Er zal nagenoeg geen lucht naar buiten stromen omdat de ventilator die nog meedoet tegen een onderdruk staat te blazen. Je kunt dus beter niet de toevoer uitzetten. Bovendien is de toevoerlucht in de regel droger dan de lucht binnen.
Check ook even of de afvoer van jouw WHR netjes doorstroomt. Je ziet het snel genoeg als je de grote metalen voorkap los schroeft, zijn 6 grote schroeven.
Is het wel de moeite om zo’n oude wtw om te bouwen of er überhaupt geld in te steken om deze te repareren.
Onderdelen zijn prijzig naar mijn mening en is het verbruik t.o.v. een nieuwere wtw ?
Als ik het niet leuk vond om te doen had ik misschien een nieuwe overwogen. Let wel, die dingen lopen aardig in de prijzen, meer dan 1000 euro zit je zo. En als het uitgangspunt niet zelf hobbyen is dan komen de montagekosten er ook nog bij.
Rendement van nieuwere types zal gerust iets beter zijn maar zeker niet zoveel beter dat het 1,5k snel terugverdient.
Mijn Bergschenhoek WHR 90 is ook defect de besturingsprint, is er nog ergens een mogelijkheid om zo’n print nieuw aan te komen. Die van mij heeft namelijk geen by pass. De prints die aangeboden worden zijn voor met by pass. Is dit zo of werkt het toch wel, is dit anders aan te passen?
Voordat je een print vervangt, controleer de voeding. Dat is een euvel van die dingen, willen nog wel eens stuk gaan, zelfs als het lampje gewoon brand. Hier kun je een print kopen: http://wtwventilatietechniek.nl/informatie/212/Besturingsprint-WHR90/91-no-bypass
Mocht de voeding stuk zijn dan kun je nog een originele voeding vinden op de WTWventalatietechniekshop maar nog beter, de ombouwset op https://www.ventishop.eu/onderdelen/stork-onderdelen/whr-90-91-onderdelen/voeding-whr-91-ombouwset
De voeding geeft omstreeks 50 volt en blijft dit doen. Ventilatoren gewisseld geen verschil. Display geeft rare tekens of niets. De gele kabel voor aansturing van de ene motor geeft geen spanning. 1 motor wil soms wel draaien (als je de stekker er opnieuw in doet) dan geeft deze wel een stuurspanning. Nu draait er niets meer. Led lampje brandt rood.
Weet één van jullie of het normaal is dat de linkermotor (buitenlucht) op een veel lager toerental draait dan de rechter?
Het is sowieso zelf te programmeren. Ik heb net een update gedaan met een link naar de manual waarin dit staat beschreven. Op pagina 9 staat iets over het afstellen. Ik zelf heb de toevoer iets hoger staan dan de afvoer. Ook bij de afvoer motor op het gewenste toerental net een irritante resonantie zat.
De WHR is beveiligd tegen bevriezen. Hiervoor beschikt de WHR over temperatuur voelers.
Is de aanvoer temperatuur te laag dan wordt het toerental van de toevoerventilator verlaagd.
http://www.ihb.nl/export/sites/ihb/downloads/Producthandleidingen_Rvent-WHR90-91.pdf
(pagina 5/ bladzijde 3 – tekst vlak boven punt 3.4)
Hoi Matthijs,
Wij hebben ook zo’n mooie unit en sinds ik de eerste keer de kap eraf schroefde, viel me één ding op: de Woning Retour kant is volledig afgeplakt met tape (als je ervoor staat aan de rechtervoorkant). Ik kan nergens vinden waarom. Aan jouw reacties hierboven te zien zou je verwachten dat de Woning Toevoer kant eventueel afgesloten kan zijn in de zomer mbv tape, maar dat is dus niet het geval.
Volgens mij zorgt het ervoor dat de ingeblazen lucht de woning niet uitgaat? Maar lijkt me niet logisch. Heb jij een idee?
Bedankt alvast!
Groet,
Alex
Hoi Alex,
Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat een vorige bewoner van jouw huis de hobby-bob heeft uitgehangen. Het hele idee van warmte wisselen werkt op deze manier niet. Het kan zijn dat in jouw huis roosters zitten waar de lucht kan ontsnappen en dat de WHR in plaats van een warmte wisselaar als toevoer ventilator wordt gebruikt.
Haal het eens los en kijk wat het effect is…
Bedankt voor je antwoord. Dan ga ik het maar eens loshalen, kijken wat het doet 🙂
Ik ben fanatiek geen los schroeven bij de drie punts schakelaar in de keuken omdat mijn storkair WHR90 BL vast zit op standje 3 (hoog). Dit wekt irritatie op bij vrouwlief. Als ik ik de toevoer uitzet scheelt het een hoop aan geluid, maar dan werkt het system niet meer volgens de fabrikant.
Is iemand iets tegen gekomen om dit te verklaren?
Staat nu 3 dagen volledig uit en het is niet prettig inhuis moet ik toegeven.
Hoi Robert, het is bij een WHR niet de bedoeling dat deze continu volle toeren draait, echter, je kunt per stand de snelheid programmeren. Als je even een manual opzoekt via de google link onderaan mijn artikel kun je dat zelf ook doen. Ik zou allereerst checken of de WHR niet gewoon wel in stand 1 staat maar dat de toerentallen gewoon te hoog staan ingesteld, als dat het geval is zou ik ze naar de standaard waardes uit de manual zetten. Staat jouw WHR wel vast op stand 3 dan kun je de parameters van stand 3 vervangen voor parameters van stand 1.
De WHR uitzetten is een slecht idee daar jouw huis geen traditionele ventilatie heeft en het ongezond wonen is.
Beste Matthijs,
Onze WHR-90 geeft een dubbele melding, en daarvoor heb ik de lokale Energie Service voor gebeld: deze mensen zijn langs gekomen en vertelde mij dat het maar beter was om een nieuwe WTW aan te schaffen. Hun vermoeden was namelijk dat de besturingsprint was overleden, maar nadat ik zojuist de kast zelf (!) weer in elkaar aan het zetten was, zag ik een rode led branden op diezelfde besturingsprint. Heb jij mss een idee of deze brand om een fout aan te geven? Bij voorbaat dank voor je antwoord.
Hoi Dave,
In de manual die je op deze pagina kunt vinden zit een goede storingstabel. Een led op de print zegt niet zo veel, de twee storingscodes des e meer. Ik kan je dus pas wat zeggen als je de storing even kunt vermelden. Ik snap dat een installateur meteen vindt dat je beter een nieuwe kunt kopen €€€ maar een 2e hands print of ander component is natuurlijk veel goedkoper.
Beste Dave,
Wat is precies de melding?
Wie zijn dat precies die leukerds van de “lokale Energie Service”? Deden ze de diagnose met een wichelroede , één of ander vreemd ritueel waarbij een kip wordt geslacht, met behulp van een teerling misschien?
Dat hun conclusie een vermoeden is zegt al genoeg : daar zou het verhaal bij mij stoppen. Maar dat ze in één adem er aan toevoegen als oplossing de vervanging van de ganse unit voorstellen: Hallo !
De print koop je online bijvoorbeeld voor een 234 Euro (heb niet echt gezocht er zijn misschien nog goedkopere ) bij https://www.ventishop.eu/besturingsprint-whr-90-91 . Een nieuwe unit kopen kost een pak meer. Maar eerst moet er iemand langskomen die met zekerheid het defecte onderdeel(en) aanwijst.
Bovendien is het zo dat indien je een vervanging van de unit zou doen je dan de markt moet gaan verkennen voor nieuwe technologien met afstandsbedieningen , minder verbruik , geluidlozer, betere warmterecuperatie, verwarming, luchtconditionering , bedieningen via een app, programmeermogelijkheden ,conform de nieuwe regelgeving … dan ben je nog niet uit het bos. Maar je zal in ieder geval geen vervanging van de WHR 90 nemen als oplossing. Tenzij je een zo goed als nieuw exemplaar voor werkelijk een prikje op de kop kan tikken. Maar dan nog denk ik dat je echt wil weten wat er aan de hand is met je toestel.
Erwin
Helemaal mee eens 😀 maar dan nog, de error code verteld waarschijnlijk precies wat er stuk is.
Hallo,
Ben eigenaard van een WHR 90 BL en heb 2 vragen.
1. Bij het aanzetten van de unit maakt één of beide motoren even een grommend geluid ( 1 seconde) verder loopt die goed. Nog iemand die deze ervaring heeft?
2. Achteraan de unit zit een 9-pin connector ( ik herken die als een RS232 connector) die ook intern is doorverbonden naar de printplaat . Dit suggereert dat je één of ander toestel kan aankoppelen. Ik gok op een PC die via een seriële kabel verbinding kan maken zodat je via een toepassing vanop afstand al hetgeen kan doen dat je normaal via het frontpaneel kan doen … of misschien meer . Iemand een idee ?
Alvast bedankt.
Hoi Erwin,
Volgens de manual is de seriële aansluiting als ik het.me goed herinner een service poort.
De motoren zijn Mbpapst motoren met ingebouwde frequentie omvormer. Er gaat gelijk stroom in als voeding en een 5 volt stuur signaal. Ze zijn bedoeld om continu te draaien en alleen van toerental te wisselen. Het brommen zou dus bij gewoon gebruik niet moeten voorkomen.
Aan dit soort motoren gaat vaak als eerste de lagering kapot. Dit kan veroorzaakt worden door vuil op de schoepen die weer onbalans veroorzaken. Een nieuwe motor is vrij prijzig.
Als je buiten de 3 standen schakelaar de WHR wilt bedienen dan kan dat via poortje Dl2L. Als je deze maakt, met bijvoorbeeld een relais, dan kun je de WHR op stand 3 zetten. Ik ben van plan om deze te gebruiken in combinatie met een afstandsbediening die ik in de badkamer leg. Met bijvoorbeeld zoiets https://www.kabel-mania.nl/12v-dc-10a-1ch-draadloze-rf-afstandsbediening-switch-zender-ontvanger.html
Hallo, in de documentatie van Stork air WHR 90 lees ik dat hij traploos te regelen is van 15-100%.
Ergens anders lees ik dat hij in stand 1 met 30% 90m3/h ververst.
Ik wil de unit voor twee slaapkamers gebruiken die geen ventilatie mogelijkheid hebben.
Het gezamenlijk volume van de twee slaapkamers is ca 50 m3.
Je zou denken dat in stand 1 met 15% een volume van ca 50m3/h ververst, dat lijkt mij precies goed voor de situatie.
Klopt mijn gedachtegang?
Benieuwd te mogen horen.
Aart
Hoi aart, op dat gebied ben ik geen expert maar jouw redenatie klinkt enorm logisch. Je kunt overigens stand 1 aanpassen. Wil je meer of minder dan kan dat. Installateurs van die installaties zetten altijd een flow meter op de kappen. Dit is op zich wel beter omdat er een aantal variabelen zijn die de flow kunnen beperken.
Je zou de installatie aan kunnen leggen en voor de fijnafstelling iemand kunnen laten komen.
Hallo, mijn 16 jaar oude stork WHR 91 BR gaat steeds meer geluid maken. Ik denk dat de lagers van de ventilatie motoren vernieuwd moeten worden. Het bedrijf WTWventilatietechniek in Alkmaar zou deze motoren kunnen reviseren voor € 90,00 per stuk. Voor nieuwe rubbers als deze schuurtjes vertonen komt er €20,00 extra bij per motor.
Mijn vraag is of er voor de de-montage en weer terugplaatsen van de ventilatiemotoren een stappenplan beschikbaar is om geen fouten te maken. Ik ben wel een doe het zelver en vind het wel een uitdaging maar mijn kennis op dit gebied is beperkt.
Kent u dit bedrijf of heeft u ervaring mee en is het een redelijke reparatie prijs.
Ik hoor graag uw reactie. Alvast vriendelijk dank.
Pieter van lieshout
Hoi Pieter, het is echt ontzettend eenvoudig. De stekker van de motor is geïntegreerd in de montage plaat van de motor en om de plaat los te maken moeten er geloof ik slechts 2 schroeven los. Uiteraard pas nadat de kap aan de voorkant los is. Als je een bypass klep hebt voor de zomer dan is het misschien makkelijk om de kabels van de klep en de sensoren in de vooral te laten zitten en de kap op een kruk of iets dergelijks te laten rusten.
Maaknals de motoren er uit zijn even de boel schoon. Waarschijnlijk maakt 1 motor meer herrie maar laat ze toch beide doen.
Het is zeker de moeite om deze revisie te laten doen. Een nieuwe whr is niwt heel veel beter en de apparaten zijn erg duur.
Hallo,
Volgens mijn onderhoudsbedrijf is van de whr 91 de warmtewisselaar niet meer te reinigen (schimmel) en de voeding (enkele met ventilator) defect.
Nu kan ik op Markt Plaats voordelig een whr 90 met bypass kopen. Weinig draaiuren en veel jonger.
De motoren van de whr90 zijn lichter dan die van de 91. De slakkenhuizen waar de motoren in zitten zijn qua buitenmaat gelijk.
Kan ik whr 91 motoren straffeloos overzetten naar een whr90 kast?
Maw: kan de voeding en besuringsprint (bypass) van een whr90 met whr91 motoren overweg?
Dan heb ik voordelig een systeem met bypass. Dat zou wel top zijn
Met vriendelijke groet,
Patrick
Hoi Patrick,
Better late than sorry.. Je kunt denk ik niet zomaar motoren straffeloos overzetten. Meer vermogen motor is meer vermogen voeding. Maar ik heb het niet uitgezocht. Je zult de onderdeel nummers van de sturingsprint moeten vergelijken van de whr90 (met bypass) en 91.
Daarnaast is de kans groot dat de WHR90 een oud type is met 1 voeding in plaats van de geupdate met 2 voedingen. Nog meer kans tot doorbranden. Je kunt zoeken naar een nieuwe voeding van 48 volt en jouw oude vervangen. Reinigen is geen probleem met een schimmel reiniger. Sowieso even goed schoonmaken.
Beste Matthijs,
Zojuist een WHR 90 in goede doen overgenomen.
Deze heeft zoals bekend geen Bypass. Nu heb ik het stoute plan om parallel aan de WTW de oude aanwezige ITHO te plaatsen.
– “Twee T-stukken, vier terugslag kleppen en het 2x per jaar stekker wisselen verder”……….. heb ik voor ‘weinig’ een Bypass. –
Is dit een heel zot plan ? Of is het het proberen waard ?
“De zomerstand” met het groene Ledje bij de knop, doet toch min of meer het zelfde, behalve dat de lucht niet éénzijdig door de wisselaar hoeft ?
Ik ben heel benieuwd hoe dat er uit gaat zien. Wat de bypass-stand doet is inderdaad de warmtewissel cassette bypassen zodat de warme lucht van binnen de koele lucht van buiten niet opwarmt. Dus als je dit kunt doen met een extra afzuiging dan werkt dit inderdaad hetzelfde. Ben benieuwd naar de foto’s als je klaar bent 🙂
Hi, Matthijs,
Uit interesse – en omdat we een oud huis aan het opknappen zijn – heb ik een 2de hands WTW gekocht (model Whr90-R). Voordat ik hem inbouw wil ik hem echter testen. Heb hem aangesloten en inderdaad gaan tenm iste de linker ventilaor motor draaien. Dat zou de de afvoer motor voor naar buiten moeten zijn.
Nu wil ik graag weten hoe ik hem verder moet testen. Kan jij mij daarbij helpen?
Heb je ook een beschrijving vanm het menu – dat is erg kriptisch en ik neem aan dat zaken zoals tijd etc. in moet stellen.
Dank alvast voor de moeite.
M.vr.gr. Frank van Bekkum
P.s. onze website is (al heel lang) niet meer bijgehouden.
Hoi Frank, ik heb jouw reactie over het hoofd gezien, sorry daarvoor. Als er 1 motor niet draait kan dat 3 dingen betekenen. De WHR staat op alleen afvoer. Dat kan geloof ik voor zomerdag als de ramen open staan. 2 de toerentallen staan bij de instellingen op 0 of 3, er is wat defect. De motor wat voor de hand ligt of als jij er een hebt met 2 voedingen dan kan 1 van de 2 voedingen defect zijn. Meten is weten!
Wij hebben een defect wtw unit stork air w 90 zoeken iemand in Twente die deze wil repareren.
Hij geeft storing e1 en e2 bouwjaar 2009
Matthijs,
Een vraagje, ik heb hier een oude WHR91. Ineens een error code E1/E2 op het scherm. Direct even gekeken en ik zag een enkele voeding. Helaas geen multimeter bij de hand, dus op de gok de ombouwset besteld en de 2 voedingen erin gezet. Resultaat: dezelfde E1/E2 storing. Op de printplaat zie ik bij D5 (of DS) een rode led branden. Heb jij enig idee wat ik nog kan proberen? Of wordt het op zoek naar een nieuwe printplaat?
Alvast bedankt,
Groet,
Robert
Je hebt al uitgesloten dat het de voeding niet is, had je trouwens ook met een multimeter kunnen doen. In de manual zie ik dat alle e1 of e2 codes op een defecte ventilator wijzen. https://www.google.nl/search?q=handleiding+stork+air+whr-90
Alles kan natuurlijk defect zijn maar een ventilator defect is vrij aannemelijk. Je zou met een proefopstelling de ventilator kunnen testen. Je sluit de 48 vvolt draden aan op de draden die daarvoor bedoeld zijn (zoek het op in het schema) en op de draden waar de stuurspanning op moet zet je met een batterij 1.5 volt. Als de ventilator gewoon werkt moet je het in de print zoeken, doet de ventilator het niet, helemaal als de ander het wel doet en zo jouw trestmethode bewezen is, dan is de ventilator defect.
Goedemiddag Matthijs,
Is het ook mogelijk om de stand op het apparaat zelf van stand 1 naar stand 2/3 te schakelen? De vorige bewoner heeft de schakelaar die in de keuken was aangebracht laten vervallen.
Alvast bedankt voor uw reactie
Is mogelijk, er zit op de print een ingangetje en die kun je programmeren. Je kunt het instellen op 1 seconde en er dan een flip schakelaar op zetten of een push knop en de WHR bijvoorbeeld 15 minuten op hoog laten draaien. In de uitgebreide manual staat het.
Beste Matthijs,
Erg leuke site met veel nuttige informatie, bedankt!
Ons huis heeft ook een Storkair WHR 90 WTW-installatie en nu wil ik graag de lagers vervangen omdat ze lawaai beginnen te maken. Maar ik kan online met geen mogelijkheid maat en beste type vinden… Weet jij misschien welke ik het beste zou kunnen kopen?
Hartelijk dank,
John
Hoi John,
Er zitten borstel loze motoren in van EBM papst. Dit zijn motoren met een mini frequentie regelaar er in die vrij lastig uit elkaar gaan. Als het je al lukt met een speciale puley trekken dan is het moeilijk de boel heel te houden. Er zit een miniatuur lager in, ik heb geen idee van de maat maar mocht het je wel gelukt zijn het lager er uit te krijgen dan kun je het opmeten.
Matthijs
Bedankt Matthijs, ik ga het proberen. Helemaal vervangen kan altijd nog.
Fijne feestdagen!
Goeden avond Matthijs, mag ik de volgende vraag aan je stellen. Betreft Stork WHR91L krijg de display melding E1 en E2. Het volgende heb ik al gedaan. de twee zekeringen op de groene print zijn oké. Ik heb ook de gele draden (2 stuks ) apart los gehad en op 12V (onderste of meest linkse klip) aangesloten doch geen van beide motoren draaien. Wat buiten dat wel opvalt is dat de rode led op de print constant brand. Wat ik nog moet doen is testen of er 24V vanaf de voeding komt. dat doe ik morgen maar zou jij nu al kunnen aangeven wat het branden van de rode led aangeeft. Dank vast voor je antwoord. Gr Frans
Hoi Frans, ik heb geen idee. Ik zou de manual er op na moeten slaan maar dan kun jij ook 😉 Het is overigens geen 24 volt maar 48 volt. Meestal gaan de voedingen stuk.
Dag Matthijs, Wij hebben een whr90b MET bypass . Na een E1 foutmelding hebben we ontdekt dat de printplaat de afvoerventilator niet aanstuurt. De ventilator zelf doet het prima.Nu heb ik een vervangende besturingsunit ZONDER bypass gekocht bij wtw ventilatie.
Kan ik deze ook installeren zonder foutmeldingen te krijgen ?. Wij zijn zomers nooit in ons appartement. dus die bypass is niet echt nodig.
Hoi John, ik heb geen idee, ik zou het gewoon proberen.
Beste Matthijs,
Mooie en interessante lijst aan vragen en antwoorden heb je verzameld, ik heb er ook 1.
In het bezit van een Stork WHR91. Deze begon vanochtend (06:00) behoorlijk te brommen, als ik dan de TOEVOER AAN knop uitschakel is het gebrom weg.
Na verloop van 5a10 min stopt het vanzelf trouwens..
Kan dit met het sneeuw te maken hebben, misschien te koud? Of heb jij andere ideeën.
Ik hoor graag.
Groet Dave
Hoi Dave, geen idee, je zou m eens open moeten maken om te kijken.
Beste Matthijs,
Een hele mooie pagina, dank daarvoor! Ik kan echter niet het antwoord vinden op mijn vraag.
In onze woning maken we sinds 2005 gebruik van een WHR91. Sinds enkele weken maakt de unit zo nu en dan een soort van knarsend geluid tijdens het zoemend geluid dat ie altijd al maakt, en voor zover ik het kan horen komt het uit het zilveren gedeelte aan de onderkant van de unit. Ik heb het hele ding uit elkaar gehaald en schoongemaakt maar het blijft. En zover ik kan horen is het alleen in stand 1. Ik denk dat er een monteur bij moet komen maar waar kan ik deze vinden voor een Storkair WHR91?
Alvast bedankt voor de reactie.
vg Dennis.
Hoi Dennis, geen idee. Je zou even moeten zoeken.
Dank voor de reactie, ik het één en ander opengemaakt en het lijkt erop dat het de fan is die in de voeding zit. Misschien een lager? Ik kan dfan eruit halen maar dan wordt de voeding niet meer gekoeld. Lagers vervangen schijnt heel moeilijk te zijn, wie weet plaats ik de vervangende dubbele voeding als het erger wordt.
Vg Dennis.
Ik heb de fan al een twee keer defect gehad, dit betreft gewoon een simpele computerfan van een 15 euro. Heb standaard een liggen. Zonder koeling kan de voeding defect raken (ook al gehad)
Hi Mattthijs,
My JE Stroke Air WHR90 R WE model ventilator has a code E3 showing for several days. Huge sounde at Afvor line. What should I do? Is there any maintenance service?
I dont know, google is your best friend
Hallo Matthijs,
Ik heb mijn WHR 90 afgekoppeld in verband met mijn aanstaande warmtepomp. Heb jij interesse, of anders: weet je of er interesse is bij particulieren of bedrijven in deze 2e hands pomp? Hoor graag van je, vriendelijke groet, Ad
Hoi Ad, wie weet heeft iemand interesse. Waarom doe je deze weg als ik vragen mag? Een warmte pomp staat hier toch helemaal los van? Of je jouw huis nu met een traditionele CV of met een warmtepomp verwarmt, ventileren moet je altijd. Sterker nog, omdat een warmtepomp nu eenmaal minder grote temperatuurverschillen kan opvangen wil je juist een WTW zodat niet te veel warmte jouw huis ontsnapt… Of bestaat er iets nieuws dat ook ventilatie voor haar rekening neemt?
Ik weet niet op deze site nog gelezen wordt. Ik heb een ander probleem met de WHR 09/01. Er komt water/vocht uit de buis van de afvoer naar het dak tussen de isolatie door. Dat water loopt dan uiteindelijk naar de grond. Geen grote hoeveelheden, maar toch onhandig.
Iemand een idee en hoe te verhelpen?
Geen idee hoe jouw probleem op te lossen maar een WTW zal altijd vocht produceren, dat komt omdat de warme lucht van binnen afkoelt in de warmtewisselaar en zodoende vocht verliest. Daarom is het ook belangrijk dat de afvoer in de WTW zelf af en toe schoon gemaakt wordt.
Bij ons heeft de voeding van de WHR 90 het begeven. Ik kan nergens een videootje vinden hoe deze te demonteren. Is er ergen een beschrijving?
Ik heb zelf de manual gegoogled, is allemaal niet zo ingewikkeld meen ik me te herinneren
IK heb op onze WHR 90 ook de foutmelding E1 en E2. Als ik de uitgang van de voeding meet met de ventilatoren aangesloten dat meet ik niks. Zonder de ventilatoren, meet ik ongeveer 230 volt.
Is de voeding defect ook ook één of twee ventilatoren?
Mvg. WIlco
Was een foutje. Er komt 55 volt uit. Denk dat één van de ventilatoren hert heeft laten afweten.
Nog lastig om die los van de achterplaat te krijgen. Geen idee hoe ik die draadklemmetjes moet openen. Nooit eerder gezien.
Hi Wilco. I have the same issue on our WHR90 (with bypass). Error message E1 and E2. The output of the power-supply is also 0V when connected to the motors, and 56V when disconnected from the motors… I was of course expecting that the output would always show 48V DC, whether or not the motors are connected… I am wondering if I should replace the power supply, or the motors?
Did you solve your problem? Which part was defective? The power supply or the motors… (or the Printed Circuit Board)?
@Matthijs: thanks for this very useful page!!