Tandarts geluid

Een paar weken geleden heb ik voor mijn werk een mooie oplossing gevonden voor een heel irritant probleem. Op onze 2e locatie staat een afval afzuig installatie en in het afzuig traject zitten 2 granulators die papier versnipperen. Zoals dat vaker gebeurt hangt deze installatie aan het betonnen plafond en is het allemaal met zalftappende beton schroeven vastgezet. In de zelftappers zit een stuk draadeind gedraaid en daar hangt vervolgens de granulator unit aan.

Toen de installatie opgeleverd werd was er op de verdieping boven de productie ruimte nog niet zoveel loos, wat vergader ruimtes die niet vaak gebruikt werden en een ruimte met pingpong tafels voor de bedrijfsvereniging daar. Een half jaar geleden besloot het bedrijf waar wij als in-source partner de ruimte huren om boven ons de afdeling vormgevers te vestigen. Nu hebben creatieve altijd vervelende gevoelige zintuigen (ik kan het weten, de mooiste vrouw van de wereld, mijn ega is ook vormgever). En hadden ze al snel last van het trillingsgeluid die de granulators doorgaven via het beton naar de werkruimte van de creatieven. Ik moet eerlijk zijn, de herrie was niet te harden, alsof je bij de tandarts bent die helemaal los gaat met zijn boor.

Na even te googlen ben ik op de website van VCE Techniek uit Bilthoven terecht gekomen. Ze hebben een mooi leveringsprogramma met verschillende soorten trillingsdempers. Ook hangende dempers. In eerste instantie dacht ik ergens halverwege het draadeinde een demper te plaatsen maar dat werd mij sterk afgeraden door VCE techniek, de dempers functioneren het beste als ze stijf tegen het plafond aan zitten. In mijn geval lastig wat de zelftappers die er zaten wil ik niet los draaien, die dingen moet je laten zitten en niet aan rommelen, anders gaan ze los zitten.

We hebben het opgelost door korte kokerprofielen tussen de dempers en het plafond te plaatsen. Zo zitten de dempers toch stijf tegen het plafond en de ruimte die de zelftappende draadeind houder in neemt zit nu in de kokertjes.

Het geluid is volledig verdwenen. Bizar hoe goed het werkt. Op het moment dat wij het laatste draadeind los haalden van het plafond verdween het storende trillingsgeluid.

En dit zijn de dempers in detail (type 20-HA-300-A-45 ) :

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *