Waarom Quooker onderhoud verstandig is…

Zoals je misschien elders op dit blog kunt zien heb ik een Quooker die aangesloten zit op een Daalderop kraan. Dit bevalt enorm goed en mijn enthousiasme over de kwaliteit van een Quooker boiler is alleen nog maar groter geworden.

Waar ik echter te lang mee gewacht heb is het onderhoud. Kijk maar…

Kalk in de Quooker

Dit is ongeveer 5 of meer jaar kalk. Kalk uit Heemstede waar ik de Quooker kocht, en 3 jaar kalk uit Houten. In mijn blog waar ik de Daalderop kokend water kraag upgrade naar een Quooker boiler had ik het er al over dat ik het een keer moest open maken. Overigens adviseert Quooker om dit om de 5 jaar te doen.

Je merkt dat de kraan iets langzamer gaat lopen en meer gaat spetteren. Als er niet genoeg vaart in de waterstroom zit dan heeft het water dat in feite kookt als het de kraan uit komt meer kans om te gaan spetteren, zodoende!

De nieuwere type Quookers kunnen er zelfs door in storing gaan maar dat kun je zien aan de knipper sequence van het lampje op de kraan.

Op vervangingsmarkt kun je voor 31 euro een setje kopen. Nee ze sponsoren mij niet maar als ze dat willen mogen ze me een berichtje sturen en maak ik graag content over de producten.

Ik heb een video gemaakt hoe je zelf jouw Quooker kunt voorzien van een nieuw filtert en van kalk kunt ontdoen.

Quooker Pro3 Vaq onderhoud

Ik vertelde al eerder dat ik het een enorm goed product vind. Helemaal na het openmaken ben ik als techneut aangenaam verrast door de bouw. Je moet een Quooker zien als een thermosfles met een waterkoker er in. De buitenkant is onder het gebruik niet warm, dat moet ook want anders verlies je warmte. Als jouw Quooker wel heet wordt dan is de RVS “fles” lek en is er geen vacuüm meer. Alle onderdelen van een Quooker kun je los kopen, van de regeling tot en met het warmte element. Het is dus een duurzaam product.

Naast de goede bouw en de duurzaamheid van een Quooker is het ook een Nederlands product uit Ridderkerk. Ik als Euro-chauvinist koop graag Europese spullen en nog liever Nederlandse.

Warme element Quooker

Hierboven zie je het deksel van mijn Pro3 Vaq. Je ziet het warmte element dat van RVS is gemaakt. Het rechte pennetje naar beneden is een warmte sensor (pt100 of dergelijke) die er voor zorgt dat het warmte element op de juiste manier wordt aangestuurd. Vermoedelijk moduleert de sturing het element om bij een hoge vraag meer vermogen af te leveren dan bij een lage vraag naar opwarmen. Ik zal de sturing eens open maken of ik componenten kan ontdekken die dit bevestigen. (Inmiddels weet ik dat het warmte element niet moduleert.)

Het slangetje, wat op bovenstaande foto nog vies is zorgt voor de water aanvoer. Bovenin zit de heet water toevoer. Dat is logisch want warm water gaat altijd omhoog dus het koude water wordt beneden aangevoerd en circuleert vanzelf naar boven. Ik heb het slangetje schoon geblazen met mijn compressor.

Het vervanginssetje bevat alles wat je nodig hebt. Inclusief het gereedschap om het open te maken en schoon te maken. Je hebt alleen sleutels nodig om de aansluiting van de water toevoer en kokend water aanvoer los te maken. Ook in het setje de sealtjes voor de 2 slangen, een zeefje dat verbazingwekkend genoeg identiek is aan het zeefje in mijn Daalderop kraan

Filter vervangingsset voor Quooker Pro3 Vaq

Wil jij het onderhoud liever niet zelf doen? Quooker bied onderhoud aan en sturen dan een monteur langs om het reservoir te servicen. Omdat Quooker bestaande klanten vaak een aanbieding doet om te upgraden staan er ook veel losse boilers op Marktplaats. Je kunt de boiler ook nieuw kopen voor rond de 600 euro. Let op, je moet niet de elektronische variant hebben, dan moet je namelijk de Quooker inschakelen DMV een contact in de kraan. (2x drukken) En dat zit niet op de Daalderop kraan.

Ook staan er heel veel Daalderop 3 in 1 kranen op marktplaats, logisch want de boilers van Daalderop willen nog wel eens stuk gaan. Je kunt dan met behulp van een verloop nippel van mij al voor weinig een Quooker in jouw keuken plaatsen. Neem contact met me op om zelf ook zo’n verloopje te gebruiken, ik heb er een aantal laten maken.

OPROEP!

Graag zou ik van andere merken defecte boilers willen bekijken. De volgende merken zou ik graag willen zien:

 • Franke kokend water kraan
 • Inventum kokend water boiler (Q5, EDR-10, Q10, Modesto Q10)
 • Grohe koken water boiler
 • Selsuiz kokend water boiler
 • Floww Perfect3 touch

Ik vermoed dat een aantal van bovenstaande gerelabelde Itho Daalderop boilers zijn die je ook kunt vervangen voor een Quooker. Als jij jouw defecte boiler aan mij geeft, maak ik voor jou een verloopje zodat je jouw kraan op een Quooker boiler aan kunt sluiten.

12 thoughts on “Waarom Quooker onderhoud verstandig is…

 1. Hello… Ik heb een floww plint boiler. Welke net 3 jaar geleden is vervangen. Echter nu slaat mn groep door. Dus kennelijk is het stuk helaas… en ook vrij snel naar mijn mening. Kosten voor het vervangn van de boiler + filter kostte toen 419,- Euro.

  Ik heb een 3-1 kraan van Daalderop.. Deze kan aangesloten worden aan een Quooker reservoir?

 2. Bedankt voor de heldere uitleg. Vandaag alles open gemaakt en man man, wat een kalk ophoping. Setje besteld en hopelijk woensdag alles weer terugplaatsen.

 3. Hallo Matthijs,

  Met veel interesse las ik jouw blog. Ben ook mechanica engineer, en heb een PRO3 -VAQ. Ik heb een vraag, is er een mogelijkheid om het kokende water van mijn Quooker te mengen tot warm water van bv 50 graden? Bijvoorbeeld met eeN (Selsiuz ) mengventiel? En dan Koppelen aan een Itho daalderop kraan? Of een gewone kraan?

  1. Goedemorgen,
   Wat een leuke en informatieve website!

   Ik heb exact dezelfde vraag.

   Ik ben ook aan het kijken voor een ombouw en zou graag weten of de pro3-vac met een mengventiel gekoppeld kan worden aan een 3-in-1 kraan van Franke oid.

   Groet,

   Paul

 4. Beste Matthijs,
  Mijn Quooker wordt dus inderdaad nu bloedheet aan de buitenkant. Nu zeg jij dat alle onderdelen los te koop zijn. ik ga er dus even van uit dat ook dit probleem te repareren is. heb jij enig idee wat zo’n RVS fles reparatie onderdeel zou kosten

  1. Hoi Alfred,

   Een Quooker (ik neem even aan dat je een echte Quooker hebt en niet een ander merk kokkend waterkraan) kun je van alles voor krijgen. Het vat echter heb ik nog niet in de online winkels gezien maar ik weet zeker dat als je contact opneemt met de klantenservice van Quooker dat ze jou kunnen helpen. Ze hebben geweldige aftersales. Zelf onderdelen van de eerste Quookers, in elkaar ge-Magyverd door de oude wijlen Peteri leveren ze nog. https://www.quooker.nl/service

 5. Hallo ik zou ook graag een verloop van de daalderop kraan naar de cooker willen bestellen als dat nog mogelijk is

 6. Ik heb een vraag 😉 ik heb een cooker maar sinds 2 dagen is het water niet meer KOKEND heet/ Weet iemand waar het aan kan liggen? . Hoop van je te horen . groet Karoline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *